DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Yetersiz Sıvı Taş Hastalığına Neden Oluyor

21.08.2020
A+
A-

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, yetersiz sıvı alımının taş hastalığına yol açtığını belirterek, su veya süt gibi nötr pH’lı içeceklerin tercih edilmesi ve her gün 2,5 ile 3 litre arası sıvı tüketilmesi gerektiğini belirtti.

TAŞ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Böbrek ve üreter taşlarının çok yaygın bir hastalık olduğunu söyleyen Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, ‘Taş, idrar yollarındaki idrardan gelen kristallerin geliştirdiği sert bir kütledir. Böbrekte ya da böbrekten mesaneye doğru yönelen tüpte bulunabilir. Böbrek ve üreter taşları, genellikle herhangi bir rahatsızlık vermeden dökülür fakat bu hastalık, bilinen en ağrı verici deneyimlerden biri haline de gelebilir’ şeklinde konuştu.

Taş hastalığının belirtileri hakkında bilgi veren Özkan, ‘Taş hastalığında ağrı, genellikle boşluk olarak adlandırılan, kaburgaların altından başlayıp sırttan öne, kasıklara doğru vuran şiddetli ağrı şeklindedir. Genellikle hastayı kıvrandıracak kadar şiddetlidir. Çoğunlukla bulantı, bazen de kusma görülmektedir. Bazı hastalarda idrardan kan da gelebilir. İdrar yaparken yanma, sızlama, sık idrara çıkma, gece idrara gitmek için uyanma, acil idrara çıkma, tuvalete gidince az idrar yapma ya da hiç idrar yapamama gibi idrar yolu şikayetleri olabilmektedir’ şeklinde konuştu.

HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?

Taş hastalığından korunmak için günde en az 3 litre sıvı tüketilmesi gerektiğine ifade eden Dr. Özkan, ‘Su veya süt gibi nötr pH’lı içecekleri tercih edilmeli. Dengeli ve çeşitlendirilmiş bir diyet uygulanmalıdır. Haftada 2 veya 3 kez egzersiz yapmaya çalışınız ve stresten kaçınınız’ açıklamasında bulundu.

DOKTORA BAŞVURUN

Üroloji Uzmanı Opr. Dr. Gürkan Özkan, ‘Başka bir taş oluşumu riskiniz düşük olsa dahi doktorunuz size birtakım yaşam tarzı değişiklikleri yapmanızı tavsiye edecektir. Bu önlemler, başka bir taş oluşturma riskinizi azaltır ve genel olarak sağlığınızı iyileştirir. Taş hastalığı tekrar edebilen bir hastalıktır. Bir defa taş oluştu ise 5 yıl içinde yüzde 50 ihtimalle yine oluşacaktır. Bu yüzden idrarla ilgili en ufak bir şikayetiniz olduğunda, hemen bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Taş Hastalığı Neden Olur?

Taş Hastalığı Neden Olur?

Böbrekler Taş Oluşumunu Engelleyen Besin: Siyah Mercimek

Böbrekler Taş Oluşumunu Engelleyen Besin: Siyah Mercimek

Limonlu Su Tüketmek İçin 8 Neden

Limonlu Su Tüketmek İçin 8 Neden

Yetersiz Su Tüketimine Karşı Vücudumuzun Bu Sinyalleri Veriyor

Yetersiz Su Tüketimine Karşı Vücudumuzun Bu Sinyalleri Veriyor

İLİşKİLİ GALERİLER Suyu Limonlu İçmek İçin 10 Neden!

Suyu Limonlu İçmek İçin 10 Neden!

Yediğinizde Su Tükettiğiniz Yiyecekler

Yediğinizde Su Tükettiğiniz Yiyecekler

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Geç Değil!

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Geç Değil!

Diyet Sonrası Kilonuzu Korumak İçin 6 Püf Nokta

Diyet Sonrası Kilonuzu Korumak İçin 6 Püf Nokta

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.