DOLAR 32,2643
EURO 35,0714
ALTIN 2.467,29
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Açık
İstanbul
23°C
Açık
Cts 21°C
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Yerli Aşı CoviBel Nedir?

29.04.2021
A+
A-

Prof. Dr. Gürsel, TÜBİTAK kontrolünde yürütülen aşı çalışmalarının detaylarını aktardı Peki, Yerli aşı CoviBel nedir? Diğer aşı türlerinden farkları nedir?

AA’da yer bulan habere göre; İhsan Gürsel, TÜBİTAK Kovid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışmaları devam eden ve Faz 1 çalışmaları süren VLP temelli aşıya ilişkin sorulara cevaplarda bulundu.

YERLİ AŞI COVİBEL NEDİR?

Ortadoğu Teknik Üniversitesinden (ODTÜ) Prof. Dr. Mayda Gürsel ile Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. İhsan Gürsel çiftinin, “dublör virüsler” olarak betimledikleri virüs benzeri parçacık (VLP) temelli yerli Kovid-19 aşısında, virüsün spike proteini, İngiliz varyantına uygun bir şekilde formüle edildi.

YERLİ AŞININ DİĞER AŞI TÜRLERİNDEN FARKI NEDİR?

VLP tipindeki aşıların dünyada kullanılan diğer aşı türlerinden farkının ne olduğu sorulması üzerine Gürsel, geliştirilmiş olan virüs benzeri parçacıkların, virüsü enfeksiyon oluşturmayacak şekilde taklit ederek bağışıklık tepkisi uyandırdığını ve hastalığa sebebiyet vermediğini ifade etti. Gürsel, ayrıca virüsün 4 yapısal proteinini de aşı antijeni olarak kullandıklarını açıkladı.

Tekniklerinde, virüsün proteinlerini hücrelerin üretmesinin ardından bunları bir araya getirip toplayarak önce VLP’leri oluşturduklarını ve ardından da hücreden dışarıya salınmasını sağladıklarını ifade eden Gürsel, “Bu süreçte virüs, hastalık yapıcı özelliği olan genetik şifresi olmadan vücutta dolaşarak neredeyse aynı etkiyi yaratabiliyor. Bu nedenle VLP temelli aşımıza ben “dublör virüs” diyorum.” açıklamasında bulundu.

YERLİ AŞIDA YAN ETKİ VAR MI?

Aşının toksikoloji çalışmalarının 56 gün süre geldiğini ve şu ana kadar da herhangi bir yan etkiye sebebiyet verecek bir olayın meydana gelmediğini ifade eden Gürsel, şu açıklamalarda bulundu:

“Aşımız henüz Faz 1 aşamasında deneniyor. Bu çalışmaya toplam 36 kişi katılıyor. Klinik direktörü, gönüllülerde ciddi bir sorun gözlenmediğini belirtti. Faz 2’ye de 300 dolayında gönüllünün katılmasını bekliyoruz. Şu anda Faz 2’nin hazırlıklarını yapıyoruz. Elde ettiğimiz ürünlerle ilgili testler yaparak yeni metotlar geliştiriyoruz. Onların optimizasyonlarını yapıyoruz.”

YERLİ AŞIDA DENEYLER NE AŞAMADA?

“Şu anda doz ayarlamalarının yanı sıra, yeni varyantların karakterizasyon çalışmalarını yapıyoruz. Biz şu anda ürettiğimiz Kovid-19’un spike proteinini, İngiliz varyantına uygun şekilde formüle ettik. İzlenimlerimiz, oldukça olumlu sonuçlar verdiği yönünde. Bu çalışmamızın hayvan deneylerine başladık. Güney Afrika ve Brezilya varyantlarına ait siparişlerimiz yapıldı ve Hindistan varyantının tasarımına da başladık. Şu anda önerimiz Faz 2 çalışmalarında aşımızın İngiliz varyantına karşı formüle edilmiş halini kullanabilmek, bunun için yetkililerle görüşüyoruz. Şu anda Çin’de görülen ilk Kovid-19 türüne karşı bir dublör, İngiliz varyantına karşı da başka dublör virüsümüz var. Aynısı Güney Afrika, Brezilya ve Hindistan varyantlarına karşı da oluşturulacak.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.