DOLAR 32,1988
EURO 34,9926
ALTIN 2.502,67
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C

Yeni fiber optik kablolar ile internet hızı rekoru kırıldı Veri kullanımı arttıkça, ihtiyaç duyulan hızlar da arttı. University College London (UCL) araştırmacıları…

23.08.2020
A+
A-

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte, ihtiyaç duyulan hızlar da büyük oranda arttı. UCL mühendisleri tarafından geliştirilen yeni fiber optik kablolar ile birlikte, saniyede 178.000.000 megabit veri aktarım hızına ulaşılabildi. UCL’nin basın açıklamasına göre, ulaşılan bu hız Netflix’in tüm film, dizi ve belgesellerini bir saniyeden daha kısa sürede indirmek için yeterli.

Takım lideri ve UCL elektrik-elektronik mühendisi Dr. Lidia Galdino.

Ulaşılan yeni internet hızı rekoru, Japonya’da gerçekleştirilen bir önceki rekordan 5 kat daha fazla.

Bu hızlara ulaşılmasını sağlayan teknoloji kısaca, araştırmacıların tipik olarak fiber optik kablolarda kullanılanlara kıyasla çok daha geniş bir dalga boyu aralığı kullanılmasıdır. Kullanılan spektrum bant genişliği ise 16.8 THz ve 4.5 THz olarak belirtildi. Bu hızlara çıkabilmek için ekip, takımyıldızlarından örnek aldıkları yeni bir geometrik şekillendirme metodu geliştirdi. Buna ek olarak, kapasitesi genişletilmiş veri şeritleri üzerindeki sinyal gücünü artırmak için birden fazla amplifikatör teknolojisi birleştirildi.

Bu yeni geliştirilen amplifikatör teknolojisini fiber kablolarda kullanmak, mevcut kablo döşemesinden çok daha az maliyete sahip.

Geometrik şekillendirme yoluyla fiber optik kablo optimizasyonu ve bant genişliğini yükseltmek ile alakalı daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Kırılan bu rekor hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.