DOLAR 32,2326
EURO 35,1737
ALTIN 2.471,91
BIST 10.158,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 22°C
Cts 23°C
Paz 23°C

Yazın buralarda güneş bir başka güzel batıyor

17.07.2018
A+
A-
1 / 29

Ülkemiz, her biri adeta görsel şölen yaşatan eşsiz gün batımlarına sahip noktalarıyla özel bir konumda. İşte karşınızda eşsiz renk cümbüşüne sahne olan, güneşin batışını hayranlıkla izleyeceğiniz o özel yerler…

Fotoğraflar: Burcu Gürtürk, Alamy

2 / 29

Polente Feneri / Bozcaada
“Ve Tanrı Tenedos’u yarattı ki, insanlar daha uzun yaşayabilsin” Yunanlı tarihçi Herodot’un bu cümlesinde bahsettiği Tenedos, günümüzde Bozcaada olarak bildiğimiz, Çanakkale’nin nev-i şahsına münhasır güzellikleri olan adası.

3 / 29

Gerçekten uzun ömre bir etkisi var mı bilemiyoruz ancak Bozcaada içinde barındırdığı güzellikleri ile buraya sonsuza kadar demir atmanızı sağlayacak eşsiz bir yer.

4 / 29

Bozcaada’da gün batımını en güzel izleyeceğiniz yer ise şüphesiz Polente Feneri. Adanın en ucunda, rüzgâr güllerinin en sonunda yer alan Polente Feneri bu özelliği ile “dünyanın ucundaki fener” yakıştırmasıyla anılıyor.

5 / 29

1861 yılında yapılan fener 32 metre yüksekliğe sahip. Aynı zamanda ışığını 15 deniz mili mesafeye kadar yaymasıyla ünlü.

6 / 29

Akşamüstüne doğru Polente Feneri’nin bulunduğu alan ziyaretçi akınını uğruyor. Portatif sandalyelerini kapan adeta bir görsel şölen sunan günbatımını seyir için buraya geliyor.

7 / 29

Nemrut Dağı / Adıyaman
Kaynaklarda Nemrut Dağı’nı farklı il sınırları içerisinde görürseniz şaşırmayın. Çünkü UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan bu eşsiz dağın bir tarafı Malatya şehrine diğer tarafı ise Adıyaman’a komşu.

8 / 29

Bu nedenle bu doğa ve kültür harikası, her iki il tarafından da sahiplenilmiş.

9 / 29

2150 metre yüksekliğe sahip Nemrut Dağı, Türkiye’de güneşin doğuşunu ve batışını hayranlıkla izleyebileceğiniz en özel noktalardan biri.

10 / 29

Araçla çıkışı biraz meşakkatli olsa da zirveye vardığınızda tüm yorgunluğa değdiğini görüyorsunuz.

11 / 29

Zirvesinde Kommagene Krallığı’na ait antik kentin bulunduğu Nemrut Dağı, yüksekliği on metreyi bulan büyüleyici heykelleri ve metrelerce uzunluktaki kitabeleri ile sizi zamanda yolculuğa çıkarıyor.

12 / 29

Şu anda açık hava müzesi olarak hizmet veren Nemrut, her yıl milyonlarca turiste ve eşsiz gün batımlarına ev sahipliği yapıyor.

13 / 29

Kleopatra Plajı / Alanya
Güneşin batışı Akdeniz’de de bir başka güzel yaşanıyor. Alanya’da bulunan Kleopatra Plajı ise kırmızıya çalan rengi ile en gözde gün batımı adresleri arasında başı çekiyor.

14 / 29

İki kilometre boyunca uzanan Kleopatra Plajı adını Mısır kraliçesinden almış.

15 / 29

Efsaneye göre Roma Generali Antony, Alanya ve çevresini Mısır kraliçesi Kleopatra’ya hediye ettiğinde, Kleopatra her gün kale yamacında banyo yapmak için buraya inermiş.

16 / 29

Bir diğer rivayete göre ise Mısır Prensesi Kleopatra, plajın kumunu kendi ülkesinden getirmiş.

17 / 29

Efsaneleri bir kenara bırakırsak Kleopatra Plajı bugün; denizinin ve sahilinin altın renkli kuma sahip olması, geniş bir sahil alanından oluşması ve turkuaz renkli denizi ile biliniyor. Mavi bayraklı plajda kırmızıya çalan gün batımını izlemek ise ayrı bir keyif…

18 / 29

Gümüşlük / Bodrum
Homeros’un deyimiyle ‘Ebedi mavilikler ülkesi Bodrum’da güneşin en güzel battığı yerlerden biri de şüphesiz Gümüşlük.

19 / 29

Son yılların popüler beldesinin adını eskiden burada bulunan gümüş madeni ocaklarından aldığı sanılıyor. Bir diğer varsayım ise gün batımı esnasında denizinin aldığı gümüş renginden geldiği.

20 / 29

Hangi rivayet gerçek olursa olsun Gümüşlük hakkında bir gerçek var ki, o da güneşin kızıla döndüğü gün batımlarının izleyenleri kendine hayran bıraktığı.

21 / 29

Gümüşlük’ün pek çok noktasından günbatımını izlemek mümkün ancak kafe Limon’daki gün batımlarının keyfi bir başka oluyor.

22 / 29

Ildırı / Çeşme
Ildırı, zamanında Erythrai adıyla kurulmuş ve Çeşme’nin en görülmeye değer tarihi zenginliklerinden biri. Alaçatı kadar bilinmese de son zamanlarda Ildırı’nın da kendine has bir ziyaretçi kitlesi oluştu.

23 / 29

Erythrai Antik Kenti’ne ev sahipliği yapan Ildırı, tarihte kurulan 12 İon kentinin en önemlilerinden biri. O zamanlar adını kurucusu Giritli Rhadamanthes’in oğlu Erythros’tan aldığı sanılıyor.

24 / 29

Erythros, Yunanca’da kırmızı demek; bölgenin toprağı da kırmızı olunca Kızıl Kent anlamında Erythrai’nın kullanıldığı düşünülüyor. Ünlü filozof Homer, burayı güneşin en güzel battığı yer diye tanımlamış. Adına yaraşır bir kırmızılıkta ve seyrine doyum olmaz bir güzellikte olduğuna ben şahidim.

25 / 29

Şeytan Sofrası / Ayvalık
Ayvalık-Sarımsaklı arasında yer alan ve muhteşem adalar manzarası ile büyüleyen Şeytan Sofrası, günbatımların en uğrak noktalarından biri. Gün batımına bir saat kala ziyaretçi akınına uğrayan tepede günü batırmanın keyfi bir başka güzel.

26 / 29

Şeytan Sofrası, adını şeytana ait olduğu rivayet edilen ayak izinden alıyor. Uçurumun kenarında bulunan ayak izi dilek dilemeye gelen ziyaretçilerden nasibini alıyor.

27 / 29

Bozuk paralar ayak izinin içindeki su birikintisinde parıl parıl parlıyor.

28 / 29

Kızılçukur Vadisi / Kapadokya
Doğanın milyonlarca yıl boyunca adeta ilmek ilmek dokuduğu Kapadokya, muhteşem gün batımları için de en doğru adreslerden biri. Ziyaretçilerini büyüleyen Kızılçukur Vadisi adını kızıl tüf kayalarından alıyor.

29 / 29

Kızıl renkli gün batımları ile de yerli yabancı turistlerin gözdesi olmayı başarıyor. Güneş batarken peribacalarının üzerine düşen muhteşem kızıllık, vadiyi Kapadokya’nın en romantik noktalarından biri yapmaya yetiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.