DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Yaza merhaba, pozitif kilolara elveda!

01.06.2020
A+
A-

Öğün düzeni diyetisyenler için danışanlarına öğrettiği en manâlı kavramlardan biridir. Bir besini ağzınıza aldıktan daha sonra sindirim işlemleri başlar ve mide-bağırsaklar gibi sindirim kanallarından geçtikten sonra sindirim işlemi sonra erer. Vücut tüm bu süreçte enerji harcar. Öğün atlandığında vücudun gün içerisinde fizyolojik faaliyetlerini yapmak için harcadığı enerji (bazal metabolizma hızı) azalır.

ÖĞÜN ARALARINIZ UZUYOR

Bunun yanı sıra öğün aralarının uzaması ile bir sonraki öğünde hem gözünüz keza de karnınız daha aç olur ve gereğinden daha pozitif gıda tüketimine yönlenirsiniz. Bu da kilo almanıza niçin olabilir. bununla beraber aç kalan beden ile birlikte tansiyon ve şekeriniz düşebilir. Buna tabi olarak da insülin dengeniz bozulabilir. İnsülinin artı salgılanması ile benzer miktarda besin tüketseniz bile yağ oranınızın artışı gerçekleşebilir. Peki öğün düzenlerinizi günlük rutininize tarafından nasıl ayarlayabilirsiniz?

GEÇ KALKANLARA 2 ANA ÖĞÜN

Öğleye kadar uyumayı sevenlerden iseniz 2 ana öğün sizin için daha uygulanabilir olacaktır. Geç kahvaltı ile güne başladıktan daha sonra araya ara öğünler koyabilir daha sonra akşam yemeğiniz ile devam edebilirsiniz. Ara öğünlerinizde meyve, kuruyemiş tercih edebileceğiniz gibi peynir ve galetalarla ufak kahvaltı öğünleri de yapabilirsiniz. Akşam yemeğinde proteini ve sebzeyi uygun porsiyonlarda almanız ve dengelenmiş bir tabak düzeni oluşturmanız önemlidir.

ARALIKLI ORUÇ DİYETİ

Bu alıcı bir beslenme için son dönemde oldukça popüler olan IF (Intermittent fasting) olarak hayatımıza giren kesik kesik orucu deneyebilirsiniz. Öğün saatleriniz ve özlem saatleriniz aralarında süreyi arttırarak kilo tahsis etmek için de bu stil beslenmeyi kullanabilirsiniz. Eğer gündüz uyuyup gece çalışanlardan iseniz ikindi zamanını bir kahvaltıyla değerlendirip vardiya saatlerine yerinde bir akşam yemeği ayarlayabilirsiniz. Yemek sonrası ve uykuya geçeceğiniz saat arasında tok bağnaz bir ara öğün planlayabilirsiniz.

ERKEN MESAİYE BAŞLAYANLAR

Gününüz mesai saatleri ile erken başlıyorsa mutlaka 3 başlica öğünü tüketmelisiniz. Mesai başlangıcınız öncesinde kendinize kahvaltı süresi yaratmalısınız. Tıpatıp ofisteymiş gibi öğle yemekleriniz için süre ayarlamalı ve abur cuburlarla geçiştirmek yerine dengeli bir öğün planlamalısınız. Egzersiz süreciniz boyunca minik kahve molaları vererek ara öğünler yapmanız insülin salınımınızı dengelemenize asistan olacaktır.

KAHVE MOLASI VERİN

Ara öğünlerde uygun porsiyonlarda meyve, kuruyemiş ve süt ürünleri seçim edebilirsiniz. Sizin için en iyi besin şekli faydası çoğu araştırma ile kanıtlanmış 3 başlica öğün ve 3 ara öğün içeren Akdeniz Tipi Gıda olacaktır. Akdeniz tipi beslenmenin düşük miktarda hayvansal kaynaklı yağ, kırmızı et içermesinin yanı sıra yüksek oranda balık, yağlı tohumlar ve nebati yağlar içermesiyle kalp damar sağlığını koruyucu etkisi bulunmaktadır.

ÖNEMLİ OLAN DENGELİ BESLENME

Havalar ısınmaya başladıkça gece ara öğünlerinde dondurma yeme fikri ya da soğuk şekerli içecekler sizi cezbedebilir. Olası olduğu dek bunlardan uzak durmanız mevsim meyvelerini ve soğuk bitki çayı, maden suyu gibi günahsız içecekleri tercih etmeniz daha iyi olacaktır. Size yerinde porsiyon miktarını belirlemek kilo korumanız ya da ideal kilonuza gelmek için kilo vermeniz açısından faydalı olacaktır. Kayda Değer olanın dengeli ve ahenkli beslenme düzenini koruyabilmek olduğunu unutmayın. Bu yaz bildiğimiz yazlardan olmasa da düzenli beslenmeyi, yaşadığınız ortamda hareket etmeyi ve kendinize iyi bakmayı ihmalkârlık etmeyin.

(YENİ ASIR GAZETESİ)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.