DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yaz Aylarında Enfeksiyon Riski Artıyor!

Yaz aylarında sıcak ve nemli hava, enfeksiyon riskini artırabilir. Bu dönemde dikkatli olmak ve hijyen kurallarına uymak önemlidir.

05.07.2024
A+
A-

Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Manolya Kara, yaz aylarının gelmesiyle birlikte havuzların sık kullanılmasıyla enfeksiyon riskinin arttığına dikkat çekiyor. Özellikle çocuk havuzlarının ortak kullanım alanlarından biri olması nedeniyle enfeksiyon riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.

El, Ayak, Ağız Hastalığı Nedir?

El, ayak, ağız hastalığı özellikle küçük çocuklarda sık görülen virütik bir enfeksiyondur. İçi sıvı dolu döküntülerin (vezikül) görüldüğü bu hastalığın yaz aylarında havuzların sık kullanılmasıyla daha yaygın olduğu bilinmektedir.

Bulaşma Yolları ve Önemli Bilgiler

  • El ayak ağız hastalığının bulaşma yolları arasında doğrudan temas, havada yayılan virüs parçacıkları ve kontamine yüzeyler bulunmaktadır.
  • Bu hastalık özellikle erken dönemde bulaşıcı olduğu için enfekte kişilerle temasın önlenmesi büyük önem taşımaktadır.

Belirtiler ve Tanı

Hastalığın belirtileri genellikle virüs bulaşmasından sonra 3-7 gün içinde ortaya çıkar. Ağız içinde, el-ayak tabanlarında ve bez bölgesinde içi sıvı dolu döküntüler görülebilir. Hastalığın tanısı klinik belirtiler ve muayene ile konulur.

Korunma Yöntemleri

  • En önemli korunma yöntemi el hijyenine dikkat etmektir. Ellerin sık sık yıkanması ve dezenfekte edilmesi hastalığın yayılmasını önlemede etkili olacaktır.
  • Ayrıca öksürme ve hapşırma sırasında ağız ve burnun kapatılması, kişisel eşyaların paylaşılmaması ve hasta kişilerle temasın sınırlandırılması da enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.