DOLAR 32,5657
EURO 34,7157
ALTIN 2.488,97
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Yaz Aylarında Bu Hastalıklar Artabilir

27.06.2020
A+
A-

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Füsun Yıldız güneş çarpmaları, kusma, ishal, alerji, zatürre ve çoğu akut enfeksiyonun sık görüldüğü yaz aylarında “özellikli grup” olarak tanımlanan çocukların, gebelerin, yaşlıların ve kronik rahatsızlık tanısı konmuş olan bireylerin sağlıklarına her zamankinden pozitif özen göstermeleri ve tedavilerini aksatmamaları konusunda uyarıda bulundu.

“SICAK HAVALARDA HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR”

Sıcak havalarda ozon kirliliğinin akciğer sağlığı açısından güvenli olmayan olduğunu bildiren Füsun Yıldız konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Atmosferin üstteki tabakalarında (stratosferde) bulunan ozon güneşten gelen güvenli olmayan ultraviyole ışınları süzdüğü için insan sağlığı ve canlı hayat için yardımsever bir gazdır. Fakat benzer ozon gazı soluk alıp verdiğimiz yer seviyesinde oluştuğu süre tehlikeli bir kirletici halini alır. Ozon kirliliği bilhassa termik santraller (kömür ve doğal gaz), sanayi tesisleri ve motorlu araçlardan kaynaklanır. Bilhassa yaz aylarında fazla sıcaklarda ortaya çıkan ozon kirliliği solunum yollarında tahrişe neden olarak akciğerde ve bitik borusunda irin oluşturur, solunum fonksiyonlarını bozar, astım ve KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ataklarını tetikler. Ozona uzun süre tekrarlayan şekilde maruz kalan çocuklarda akciğer gelişimi bozulup astım ve kronik akciğer hastalıklarının gelişme riski artar.”

RİSK GRUBUNDA BULUNANLAR DİKKATLİ OLMALI

Risk grubunda yer alan şahısların özellikle sıcak havalarda trafiğin yoğun olduğu bölgelerde bulunmaması konusunda uyarıda yer alan Prof. Dr. Yıldız, “Aşırı sıcaklarda trafiğin içinde spor yapmamalı, bisiklete binmemelidir. Havadaki ozonun ölçümü ahenkli olarak ölçüm istasyonlarında yapılmalı, trafiğin yoğun olduğu noktalarda gerektiğinde gezici cihazlarla ozon ölçümü yapılmalı ve sonuçlar anlık açıklanmalıdır. Ahali, ozon kirliliği ve fazla sıcaklardan kaynaklanan afiyet sorunları hakkında bilgilendirilmeli ve kirliliğin artı olduğu durumlarda medya kanalıyla uyarılar yapılmalıdır. Ozon kirliliğine özellikle sıcak iklimlerde, aşırı sıcakların ve sıcak hava dalgalarının olduğu yerlerde daha pozitif uyarı edilmeli ve konu manâlı bir halk sağlığı sorunu olarak ele alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

KLİMA FİLTRELERİ DÜZENLİ OLARAK DEĞİŞTİRİN

Aşırı sıcaklardan nedeniyle klima kullanımının yaz aylarında artmaya başladığını beliten Prof. Dr. Füsun Yıldız, “Dış ortam ile iç ortam arasında yüksek ısı farkı yaratıcı klimalı ortamlar da özellikle solunum yolu hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Klimalar solunum yollarının kurumasına ve bu bölgede direncin düşerek enfeksiyon ajanlarının kolaylıkla yerleşmesine niçin olabilmektedir. Yoğun klima kullanımıyla üstteki solunum yolları enfeksiyonları, alerjileri yükselme gösterebilmekte ve aşağıda solunum yollarının bir hastalığı olan zatürrenin gelişimi kolaylaşmaktadır. Bu risklerden korunmak için klima temizliğine ve filtrelerin ahenkli değiştirilmesine uyarı edilmesi, dış ile iç etraf arası ısı farklılığını 6-7 C’den fazla olmamasına uyarı edilmesi gerekir” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Kemiklerdeki Gizli Hastalık

Kemiklerdeki Rahat Rahatsızlık

Addison Hastalığı Nedir?

Addison Hastalığı Nedir?

Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama)

Alzheimer Hastalığı (Demans-Bunama)

Şeker Hastalığını Önleyen Mucize Besin

Şeker Hastalığını Önleyen Mucize Gıda

İLİşKİLİ GALERİLER Erkeklik Organının Şekli Hastalık Habercisi

Erkeklik Organının Şekli Rahatsızlık Habercisi

Depresyon Belirtileri Nelerdir?

Bunalım Belirtileri Nelerdir?

Kalp Krizi Belirtileri Nelerdir?

Yürek Krizi Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak Paraziti Belirtileri

Bağırsak Paraziti Belirtileri

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.