DOLAR 32,4447
EURO 34,7522
ALTIN 2.435,69
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Yatırımcılar, Fed’in faiz artırımına karşı

06.10.2022
A+
A-

Ünlü iş insanları ve ekonomistler, Fed’in faiz artırma politikasını eleştirdi. Birçok iş insanı, faiz artırımlarının devam etmesi halinde gelecekte dünyayı ekonomik olarak durgunluk beklediğini savundu.

ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırma politikasını üst üste beşinci kez sürdürürken birçok iş insanı ve ekonomist, kasım ayında da 50 baz puanlık bir artış daha bekliyor.

Yatırım firması Starwood Capital Group’un Ceo’su Barry Sternlicht, geçtiğimiz günlerde CNBC’de yayınlanan Squawk Box programına katıldı.

İş insanı Sternlicht, Fed’in faiz artırma politikası değişmez ise ekonominin çökmesine yol açacağını söyledi. Sternlicht, Fed Başkanı Jerome Powell’ın enflasyonu yönetmek için yeterli davrandığını belirterek ilerlemenin en iyi yolunun “sadece beklemek” olduğunu ifade etti.

Sternlicht, faiz artışlarının hisse senetleri ve tahvillere anında etki ettiğini ancak ekonomi üzerindeki beklenen etkisinin ertelendiğini savundu. Ayrıca düşen konut değerlerinin de ekonomik gerilemenin işareti olduğunu söyledi. 

Sternlicht, Fed’in enflasyona neyin sebep olduğunu yanlış anladığını, artan enerji fiyatları ile emtia fiyatlarının asıl etki olmadığını belirtti. Enflasyonun sebebinin hükümetlerin pandemiden sonra ekonomiyi düzeltmek adına verdiği yüksek teşvik paketleri olduğunu kaydetti.

Ağustos ayında enflasyon oranı bir yıl önceki döneme göre yüzde 2’lik beklentilerin çok üzerine çıkarak yüzde 8,3 olarak açıklanmıştı.

Barry Sternlicht’in yanı sıra birçok yatırımcı gelecekte ekonomik olarak daha kötü günlerin geleceğine inanıyor.

Yatırımcı Carl Icahn, geçtiğimiz mart ayındaki yüksek enflasyonu kastederek ufukta da ekonomik olarak bir durgunluk beklenildiğini söyledi.

RESESYON 2008 MALİ KRİZİNDEN DAHA KÖTÜ HASARA YOL AÇAR

DoubleLine Capital’in kurucusu Jeffrey Gundlach ise zayıflaşan ekonomi karşısında Fed’in faiz artırımlarını düşürmesi gerektiği görüşünde.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass’ta yüksek faiz oranlarının küresel olarak ekonomik toparlanmayı etkilediğini belirterek dünya ekonomisi için durgunluğa yol açabileceğini ifade etti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, olası bir resesyonun 2008 mali krizinden bile daha kötü hasara yol açabileceğini dile getirdi.

Pennsylvania Üniversitesi Wharton Okulu Finans Profesörü Jeremy Siegel, Fed’in enflasyon yükselmeye başlamadan önce para politikasını sıkılaştırmayarak fırsatı kaçırdığını belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.