DOLAR 35,4657
EURO 36,6650
ALTIN 3.059,67
BIST 9.695,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C
Paz 11°C

Yasadışı deliller boşanma davalarını olumsuz etkiliyor

25.04.2023
A+
A-

Hem dünyadaki hem de Türkiye’deki istatistikler son dönemde boşanmaların arttığını gösteriyor. Ayrılık sürecinde anlaşamayan çiftler ise çekişmeli boşanma davası açarken, uzmanlar tarafların dikkat etmesi gereken unsurları açıklıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2022’de evlenen çift sayısı kayıtlara 574 bin 358 olarak geçerken, boşanan çiftlerin ise 180 bin 954’e ulaştığı görüldü.

Bunun yanı sıra boşanmaların %32,7’sinin evliliğin ilk 5 yılında, %21,6’sının ise 6 ila 10 yıl süren evliliklerde yaşandığı belirtildi. Mil Hukuk Bürosu Kurucu Ortağı ve Boşanma Avukatı Bilgehan Utku ise maddi sıkıntılar, sadakatsizlik, aile içi şiddet ve daha birçok konudan kaynaklı olarak boşanma aşamasına gelen çiftlerin dava sürecinde dikkat etmesi gereken hususları açıkladı. 
 
ÇEKİŞMELİ BOŞANMALARDA SUNULAN DELİLLERİN YASAL OLMASI GEREKİYOR 
 
Anlaşmalı olarak açılan boşanma davaları tek celsede son bulabilirken, anlaşamayan çiftlerin açtığı çekişmeli davalarda süreç uzayabiliyor. Birbirleri hakkındaki iddiaları kanıtlamakla yükümlü olan taraflar ise hakim karşısına yasal delillerle çıkmadığı sürece davanın boşanma kararıyla sonuçlanması mümkün olmuyor.  
 
Çekişmeli boşanma davalarında kullanılan delillerde nelere dikkat edilmelidir? 
 
Boşanma davalarında tarafların sunduğu yasadışı deliller hakim tarafından kabul edilmemektedir. Bunun için; 
 
-Casus yazılımlar kullanılmamalıdır. 

-Yasadışı ses kaydı tutulmalıdır. 

-Taraflardan birinin diğerini özel dedektifle takip ettirmemeli, fotoğraflarını çektirmemelidir. 

-Hakim tarafından telekomünikasyon şirketinden talep edilen telefon görüşmeleri ve mesajlaşma kayıtları yasal delil olarak dosyaya eklenebilir.  

-Mahkemeye yalancı şahit getirilmemelidir. Tanığın yalan beyanda bulunduğu ispatlanırsa hakkında adli işlem başlatmak mümkündür.   
 
Özellikle zina suçlaması ile açılan davalarda sunulan kanıtlar oldukça önemlidir. Habersiz ses kayıtları, araçlara yerleştirilen takip cihazları özel hayatın ihlal edilmesinden dolayı yasal delil olarak mahkemeye sunulamıyor. Bunun yanı sıra telefonlara ilişkin veriler mahkeme kararıyla alınabiliyor. GSM operatörleri sadece arama kayıtlarına ilişkin dekontlar ile karşı tarafın sıkça yaptığı konuşmalara ilişkin numaraları tespit edebiliyor. 

Yasadışı deliller boşanma davalarını olumsuz etkiliyor - 1 Bilgehan Utku

SÜRECİN SAĞLIKLI YÖNETİLEBİLMESİ İÇİN AVUKATTAN DESTEK ALMAK GEREKİYOR 
 
Boşanma davaları çiftlerin iletişimine göre farklılık gösteriyor. Dilekçe ile yazılı yapılan başvurunun ardından sözlü olarak yargı süreci başlıyor. Dilekçede yazılı olmayan beyanlar sözlü yargılamada dile getirilse de geçerli olmuyor. Davaların başından sonuna kadar tam anlamıyla takibinin doğru yapılabilmesi için uzman bir boşanma avukatından destek alınması tavsiye ediliyor.  
 
-Hakim, davayı açan tarafın yargılama harç ve giderlerini aile mahkemesi veznesine yatırıp yatırmadığını kontrol eder.  
 
-Boşanma davasında okunamayan ya da uygunsuz dilekçeye rastlarsa dilekçenin yeniden düzenlenmesi için ek süre verebilir. 
 
-Hakim, maddi veya hukuki açıdan çelişkili meselelerin düzenlenmesi için sorular sorabilir, delil talep edebilir.  
 
-Aile mahkemesi hakimi, davada belirtilen sebepler ispatlanmışsa boşanmaya karar verebilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.