Yargıtay’dan emsal karar: Sahte hesap açan hapse girecek
Yargıtay emsal kararıyla sahte hesap açanlar için hapis cezasını işaret ediyor; suçun büyüklüğüne göre cezalar netleşiyor.
Yargıtay, başkasının bilgilerini izinsiz kullanarak sahte bir sosyal medya hesabı açan kişinin hapis cezasını onadı. Kararda, sanığın verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçunu işlediğinin sabit olduğuna vurgu yapıldı. Yargıtay 12. Ceza Dairesi, Ankara’da yaşayan bir kişinin, aralarında husumet bulunan diğerinin adı ve fotoğrafını kullanarak Facebook hesabı açtığı dosyayı değerlendirdi.
İlgili hesap üzerinden şikayet edilenin nişan fotoğrafları, müstehcen görüntüler ve hakaret içerikli yazılar paylaşıldı; mağdurun telefon numarası da herkese açık olarak yayımlandı. Şikayet üzerine kimliği belirlenen kişi hakkında verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme suçundan dava açıldı. Beypazarı Asliye Ceza Mahkemesi, kesin delil bulunmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdi.
İstinaf başvurusu üzerine dosyayı inceleyen Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 26. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin beraat kararını kaldırdı ve mevcut deliller ışığında sanığa 2 yıl 1 ay hapis cezası verdi. Sanık, husumet bulunduğunu dile getirerek suçlamayı reddetti ve temyize gitti.
Dosyayı inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, istinaf kararını yerinde buldu ve sanığın üzerine atılı suçu işlediğinin sabit olduğuna kanaat getirerek hapis cezasını oy birliğiyle onadı.