Yapay Zeka Destekli Moda Tasarımı: Olgunlaşma Enstitüsü’nde Yenilikçi Eğitim
Yapay zeka destekli moda tasarımını keşfedin. Olgunlaşma Enstitüsü’nde yenilikçi eğitimle geleceğin modasına yön verin.
Yapay Zeka Destekli Moda Tasarımı: Olgunlaşma Enstitüsü’nde Yenilikçi Bir Destek
Giyim sektörüne uzun yıllarını adamış grafikerler, terziler ve moda tasarımcıları, bu yıl Olgunlaşma Enstitüsü’nde hayata geçirilen “yapay zeka destekli motifler” dersiyle, çizimlerini teknolojik imkanlarla zenginleştiriyor. Ankara Kalkınma Ajansı’nın “Gelenekten Geleceğe Yapay Zeka Destekli Motifler” projesi kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Olgunlaşma Enstitüsü’nde giyim sektörü çalışanları için özel bir eğitim programı başlatıldı.
Bu eğitim programı hakkında bilgi veren Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Duhan Kalkan, ajansın sanattan spora, sağlıktan savunma sanayisine ve eğitime kadar birçok alanda kentin kalkınması için çalışmalar yürüttüğünü vurguladı.
Yapay Zeka ile Yaratıcı Motifler
Enstitüde eğitmenlik yapan Kırıkkale Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Savaş, Ankara Olgunlaşma Enstitüsü’nde yapay zeka araçlarının kullanımıyla tasarım süreçlerinin geliştirilmesi üzerine eğitimler verdiğini ifade etti. Savaş, günümüzde yapay zeka uygulamalarının her alanda kullanılmaya başlandığını belirterek, bu araçların giyim sektöründe bir asistan gibi işlev gördüğünü söyledi.
Geleneksel motifleri yapay zekayla birleştirerek geleceğe taşımayı amaçlayan Savaş, şu ifadeleri kullandı: “Tasarımcılarla birlikte geleneksel motiflerimizin üzerinde yapay zeka araçlarını nasıl kullanabileceğimizi öğrendik. Yapay zeka, saatler sürebilecek tasarım süreçlerini çok daha kısa sürede tamamlamamıza olanak sağlıyor. Ayrıca yaratıcılığı destekleyerek, bazı betimlemeleri girdiğimizde beklentilerimizin ötesinde tasarımlar ortaya çıkarmamıza yardımcı olabiliyor.”
Yapay zeka ile yapılan bu uygulamaların, yeni nesle hitap etmesi ve tasarımların modernize edilmesi açısından önemli olduğunu belirten Savaş, “Yapay zeka araçları, hem bir asistan hem de profesyonel bir destekçi gibi çalışarak, moda tasarımında zaman kazanmak ve yaratıcı motifler oluşturmak isteyen terzilere önemli fırsatlar sunuyor.” dedi. Savaş, yapay zekanın henüz gelişim aşamasında olduğunu, bu süreç ilerledikçe moda tasarımını etkilemeye devam edeceğini vurguladı.
Koleksiyon Oluşturma Sürecinde Yapay Zeka
Eğitime katılan moda tasarımcısı Cansel Kızılağaç, yapay zekanın moda alanında sağladığı avantajları vurgulayarak, zamandan tasarruf ve büyük kolaylık sunduğunu belirtti. Kızılağaç, yapay zekanın koleksiyon oluşturma sürecinde görsel ve iş geliştirme açısından oldukça faydalı olduğunu ifade etti.
Usta öğretici Betül Hasanoğlu ise derste yapay zeka kullanmayı öğrendiklerini belirterek, bu teknolojinin tasarım sürecini hızlandırmadaki etkisini dile getirdi. Hasanoğlu, afiş tasarımlarında hayal ettikleri ürünleri tasvir ederek yapay zeka sayesinde farklı ve çeşitli örnekler elde ettiklerini söyledi.
Kaynak: AA / Esra Ağaçyetiştiren – Kültür Sanat, Eğitim, Moda