DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Yapay akıl bu kere oyuncuları hedef aldı! Yapay zeka çalışmaları yürüten Londra merkezli DeepMind isimli şirket bu defa oyunculara odaklandı. Yapay…

24.04.2020
A+
A-

DeepMind araştırmacıları Arxiv.org‘da yayınladıkları makalede, oyuncuların stratejik seçimlerini inceleme edip zayıflıklarını ortaya çıkartan bir suni akıl algoritması geliştirdiler. Bu algoritma, ayrıca bütün oyuncuların bilgilerinin paylaşıldığı oyunlarda, keza de oyuncuların bakımlı kararlar aldıkları oyunlarda kullanılan stratejilerin çelimsiz noktalarını başarılı ve aralıksız bir şekilde ortaya çıkarabiliyor.

Deneme edilen oyunların arasında satranç, Go ve Texas Hold’em gibi oyunlar bulunuyor. DeepMind CEO’su Demis Hassabis, yaptığı açıklamalarda oyunların gerçek dünyadaki sorunların çözümü için geliştirilecek algoritmalar için enerjik birer deneme tahtası olduklarını sıkça belirtiyor.

Bu yeni araştırma d  karar alma yeteneği yüksek yeni bir suni akıl için temel noktaları ortaya çıkarabilir. Araştırmacıların sunduğu ve ABR (Appropriate Best Response) IT-MCTS adını verdikleri algoritma, bir “bilgi durumu” bağlamında verilebilecek en iyi stratejik cevabı belirlemek için programlanıyor.

Oyuncular oyunu bir algoritmaya kadar oynuyorlar ve bu sırada yapay zeka bir sonuca ulaşmak için oyunun öbür sonuçlarından data topluyor. Yapay zeka, sezgisel olarak rakibin stratejisine erişimi sağlandığında içten ve avantajlı bir karşıt strateji geliştirebiliyor.

Yapay akıl araştırmacılarının raporlarına göre 200 oyuncunun dahil olduğu deneylerde ABR IT-MCTS oynadığı her oyunda yüzde 50’den yüksek bir kazanma oranına ulaştı. Connect Four ve Breakthrough gibi oyunlarda bu oran yüzde 70’e vardı. İlerleyen çalışmaların aralarında ise daha karmaşık oyunlarda bu metodun nasıl işleyeceği gibi konular var.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.