DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Yanık Acil Müdahalenin Kritik Zamanı ve Eğitim Vurgusu

Yanık acil müdahalenin kritik anları, doğru eğitimle hayat kurtarır. Adım adım rehber ve acil durum ipuçlarıyla hazırlıklı olun.

14.12.2025
A+
A-

Antalya’da düzenlenen ulusal ve avrasya yanık kongreleri sırasında Sağlık Bakan Yardımcısı Nurullah Okumuş, yanık vakalarında en önemli komplikasyonların, ilk dakikalarda verilen müdahale ile yakından bağlantılı olduğunu belirtti. 112 acil ekiplerine bu alanda da eğitim verileceğini söyledi.

Okumuş, yanık tedavisinde 20 yıl içinde kaydedilen önemli ilerlemelere rağmen, karşılaşılan acil ve ilk müdahale eksikliklerinin halen var olduğunu ifade etti. Ülkede yanık sonrası yönetimde başarılar elde edildiğini ancak akut aşamada doğru müdahale ile sonuçların daha da iyi olabileceğini vurguladı. Eğitim programlarının bir yıl içinde hızlı bir şekilde hayata geçirilmesini ve hastanın ilk müdahalesi sonrası tedaviyi sürdürecek merkeze taşınması için uygun naklin önemini vurguladı.

Yanıkların büyük kısmının ihmallerden kaynaklandığına dikkat çeken Okumuş, ilk müdahalenin kalitesinin hayat kurtarıcı nitelikte olduğunun altını çizdi. Ev ve iş yerlerinde, özellikle çocukların maruz kalabileceği riskleri azaltmanın gerekliliğini belirtti ve ailelerin bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Elektrik, kimyasal ve sıcak yanıklar gibi tehlikeleri en aza indirmek için evde tedbirlerin artırılması gerektiğini söyledi.

İş yerlerinde, madenlerde ve fabrikalarda da önemli yanık vakalarının görüldüğünü belirten Bakan Yardımcısı, bu alanlarda da ciddi önlemlerin alınması gerektiğini kaydetti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.