DOLAR 32,3070
EURO 35,1320
ALTIN 2.460,96
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Az Bulutlu
İstanbul
21°C
Az Bulutlu
Cum 22°C
Cts 22°C
Paz 23°C
Pts 23°C

Yanığa ne iyi gelir? Yanığa ne yapılır? – Yanığa doğal çare yöntemleri

09.06.2020
A+
A-

Yanık, yanlışlıkla sıcak bir şeye dokunmak, fırının sağında bir tava edinmek ya da kaynayan suyla haşlanmak gibi cildinizde meydana gelen izlerdir. Kimyasallar, güneş, radyasyon ve elektrik de deri yanıklarına neden olabilir.

Yanıklar iyileşir mi? Yanıklar nasıl iyileşir?

Yanıklar cilt hücrelerinin ölmesine neden olur. Hasarlı deri kendini onarmak için kolajen adı verilen bir protein üretir. Deri iyileştikçe kalınlaşan, kir denilen alanlar iz oluşturur. Bazı yaralar geçicidir ve zamanla kaybolur. Diğerleri kalıcıdır.

Yara izleri küçük veya büyük olabilir. Yüzünüzün veya vücudunuzun geniş bir yüzeyini örten yanık izleri görünümünüzü etkileyebilir.

Isı miktarı ve cildinizle temas halinde kaldığı vakit, bir bere izi alıp almadığınızı ve ne dek büyük olduğunu belirler. Yanıklar cildinizin ne kadarını etkilediğine tarafından sınıflandırılır:

Yanığa ne iyi gelir Yanığa ne yapılır - Yanığa doğal tedavi yöntemleri

yanma izi dereceleri nelerdir?

1. derecede yanık: 1. Derecede yanıklarda ciltte kabarıklıklar meydana kazanç. Deri kızarır ve ağrıya neden olur.

2. derecede yanık: Cilt kızarır, ciltte kabarcıklar meydana gelir ve ağrıya niçin olur.

3. derecede yanık: Derinin daha aşağı ve üst katmanında hasar meydana gelir. Cilt kızarır, kemiklere ve tendonlara zarar verir. Deri beyazken siyaha döner. Asap uçları hasar görür.

Birinci derece yanıklar genel olarak bere izi olmadan kendi kendine iyileşir. İkinci ve üçüncü derece yanıklar genelde izleri geride bırakır.

Yanıklar, bu cins yara izlerinden birine niçin olabilir:

• Hipertrofik bere izleri kırmızı ya da mor renklere dönüşebilir. Dokunma ve kaşınma duygusal uyandırır.
• Konraktür skarları cildi, kasları ve tendonları sıkılaştırır ve hareket etmenizi zorlaştırır.
• Keloid bere izleri, tüyleri ayrıntılarıyla yok edebilir ya da fazla tüylenme meydana gelebilir.

Yanıklarda ne zaman doktora görünmek gerekir?

Ufak birinci derece yanıkları kendi başınıza tedavi edebilirsiniz. Bir ikinci derece yanık için, randevu almanız gerekiyorsa doktorunuza danışın. Kızarıklık, şişkinlik veya cerahat gibi enfeksiyon belirtilerine bakın. Üçüncü derece yanıklar için, mümkün olan en kısa sürede hastaneye gidin. Yanık ufak ya da birinci derece olsa bile, bir hafta içinde iyileşmezse doktora başvurun. Keza skar büyükse ya da iyileşmezse mutlaka bir uzmana danışın.

Yanığa ne iyi kazanç veya yanığa ne yapılır?

İkinci derece yanıklar için:

• İyileşmesine yardımcı olmak için yanınıza ince bir tabaka antibiyotik merhem sürün.

• Bölgeyi korumak, enfeksiyonu durdurmak ve cildin iyileşmesine yardım etmek için yanığınızı steril, yapışmaz gazlı bezle kapatın.

Üçüncü derece yanıklar için:

• Cildinizin iyileşmesine yardımcı olmak için yanıklarınız üzerinde sıkıştırma giysileri denilen sıkı ve destekleyici giysiler giyin. Tüm gün, her gün birkaç ay baştan başa kompresyon kıyafetleri giymeniz gerekebilir.

• Vücudunuzun kontraktürlerle sıkılaştırılmış bölgelerini serbest bırakmak ve her yerde hareket etmenize yardımcı olmak için estetik ameliyat için bir uzmana danışın.

• Fizyoterapist kontraktürlerle sıkılaştırılmış alanlarda hareketi her tarafta kazanmanıza asistan olacak egzersizler öğretebilir.

Yanık eğer 1. derecedeyse yanığa ne iyi kazanç sorusunun cevabını nebati yöntemlerde bulabilirsiniz.

Yanığa iyi gelen şeyler nelerdir?

Yanığa ne iyi gelir Yanığa ne yapılır - Yanığa doğal tedavi yöntemleri

Aloe vera jeli

Yanığa aloe vera jel sürün. Bu, cildi iyileştirir ve tahrişten korur, ayrıca cildin iyileşmesini ve izlerin önlenmesini destekler. Aloe vera doğal bir antibiyotiktir.. Günde üç ila dört kez uygulayın.

Vitamin alın

A, C, E ve B kompleksleri taşıyan günlük multivitamin alın. Bu dört vitamin, vücuttaki gözenekli olan yenilenmesini ve kollajen lif oluşumunu zorunlu kılar. Bu, cildin doğal iyileşme sürecini destekleyerek yanmayı iyileştirir ve skarlaşmayı en üye indirir.

E vitaminli krem uygulayın

Yanık bölgesine E vitamini nemlendiricisi uygulayın. E vitamini, cildi esnek ve pürüzsüz tutan kolajen lifleri oluşturur. Uygun iyileşme ve izleri durdurmak için kollajen gereklidir.

Su için

Günde 8 ila 10 kadeh su içirin. Su vücudu temizler ve cildi nemlendirir. Nem, cildin sağlığının ve doğal iyileşmenin anahtarıdır. Cildi ıslak ve elastik yetişmek, herhangi bir yara izini en üye indirecektir.

Yanık tedavisi yaparken uyarı edilmesi gereken noktalar nelerdir?

-Su toplayan yanığa elle ve iğne gibi cisimlerle dokunmayın, patlatmayın.

-Buzun yakıcı etkisinden nedeniyle, yanığın üzerine doğrudan doğruya buz koymayın, soğuk su koyun.

-Yanık iyileşmeye başladıkça kaşınabilir, kaşımamaya itina gösterin.

-Yanığa herhangi bir müdahalede bulunmadan önce ellerinizi adamakıllı dezenfekte edin. Yanmış bölgelerin güneşle temasını en düşük bir sene her tarafında bütün koruma sağlayan güneş kremleriyle azaltın.

Yanık tedavisinde banyo yapılır mı?

Herhangi bir yanığa maruz kalındığında banyo yapıp yapılamayacağı, merak edilen sorular aralarında yer alır. Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmüyor. Yanık tedavisinde bere olan bölgeye halihazırda, derinliğine kadar bir ay baştan başa soğuk su uygulaması önerilirken sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.

 

 

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.