DOLAR 32,1818
EURO 34,9433
ALTIN 2.506,98
BIST 10.895,25
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Açık
İstanbul
25°C
Açık
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 22°C
Cts 22°C

Yalancı bahar hasta etti

26.12.2019
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine göre Aralık başından itibaren giderek artan grip ve soğuk algınlığı vakalarında “yalancı bahar” olarak adlandırılan kış aylarında yaşanan güzel havaların etkisinin büyük olduğu bildiriliyor. Yaşanan grip vakalarının mevsimle alakalı grip olduğunu söyleyen TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu “Havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesine rağmen, gece-gündüz farkının ve günlük-haftalık sıcaklık değişikliklerinin fazla olması vücut direncini düşürüyor. Aslında grip ve soğuk algınlığına yol açan virüsler, çok soğuk ortamlarda ölürler. Bu yıl mevsimlerin değişikliği sebebiyle uzamış yalancı bahar havası virüs enfeksiyonlarının oluşumunu, virüslerin dış ortamda virüs canlı kalabilmesi nedeniyle de kişiden kişiye bulaşmasını daha kolaylaştırdı” dedi. 

MEVSİMSEL DOMUZ GRİBİ

Doç. Dr. Kömürcüoğlu, Sağlık Bakanlığı verilerine göre şu andaki grip vakalarına yüzde 70 oranında  influenza  B ve yaklaşık yüzde 30 oranında da artık mevsimle ilgili grip etkenleri içinde kabul edilen influenza  A (H1N1) (domuz gribi) virüsünün yol açtığını söyledi. 

MASKE TAKIN

Doç. Dr. Kömürcüoğlu “Okul çağındaki çocuklarda, erişkinlerde ve ileri yaş grubunda grip enfeksiyonları oldukça yaygın. Hastalık sıklıkla ‘damlacık enfeksiyonu’ dediğimiz öksürük ve hapşırıkla havaya yayılan virüslerin sağlıklı kişiler tarafından solunmasıyla bulaşıyor. Yaşadığımız yerleri sık sık havalandırmak gerekiyor. Ülkemizde pek kabul görmüyor ancak hasta kişilerin maske takarak dolaşması  çok önemli” diye ekledi.

Viral enfeksiyonlara antibiyotik tedavisinin etkili olmadığını hatırlatan Doç. Dr. Kömürcüoğlu “Bol sıvı almak, istirahat etmek ve semptomatik tedavi dediğimiz ateş düşürücü ve rahatlatıcı ilaçları kullanmak yeterli olacaktır” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.