DOLAR 32,5707
EURO 34,9946
ALTIN 2.460,16
BIST 9.897,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Yabancı dil öğrenme yaşı kaçtır?

06.05.2018
A+
A-

Yabancı dil öğreniminde genel algı, çocukların yetişkinlerden çok daha kolay bir şekilde yeni dile uyum sağladığı yönünde olmuştur. MIT’de çalışmakta olan psikolog Joshua Hartshorne, bu konuda bir araştırma yaparak yeni veriler elde etti. 670.000 kişinin yer aldığı bir sınav sonuçlarını inceleyen ekip, 17 veya 18 yaşına kadar yeni bir dil grammer’i öğrenmede insanların çok yetenekli olduğu sonucuna vardı.

Ölümden sonra beyin canlı kalabilir mi?

Bilim insanları, başı kesilen hayvanlar üzerinde çalışma yaparak, ölümden sonra beyin hücrelerinin canlı kalıp kalamayacaklarını araştırdı. Bu çalışma, başı kesilen domuzlar üzerinde yapıldı.

Ancak bu araştırmada, 17-18 yaşlarından sonra yaşanan düşüşün nedeni belirlenemedi. İlginç bir şekilde, doğumundan beri İngilizce ile büyüyenler ile 10 yaşında İngilizce öğrenmeye başlayanlar arasında büyük bir farklılık olmadığı gözlemlendi. Hartshorne: “İngilizce gramer hakkında yerel bir bilgiye sahip olmak istiyorsanız yaklaşık 10 yaşında başlamalısınız” diyor.

MIT’nin bu araştırmasına yönelik çeşitli eleştiriler de mevcut. Sadece grammer bilgisine odaklanan araştırmanın ‘doğal dil’ bilgisini dikkate almadığı belirtiliyor. MIT’li araştırmacılar çalışmalarından elde ettikleri verileri kamuya açık bir şekilde paylaştılar. Bu çalışmanın kesinlik bildirmediği, yetişkinlerin de başarılı bir şekilde dil öğrenebileceği belirtiliyor.

Tek bir dille sınıtlı kalmayıp, ikinci dil öğrenmek beyin gelişimine önemli bir katkıda bulunuyor. 2014 tarihli bir araştırmada ikinci dilin, beyinde verimliliği artırdığı tespit edilmişti. 2016 tarihli bir çalışmada ise iki dil bilen 99 gönüllü üzerinde testler yapıldı. Test sonuçlarında dikkat ve odaklanmayı daha iyi yönetebildikleri gözlemlenmişti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.