DOLAR 32,3660
EURO 34,7794
ALTIN 2.410,07
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Wikipedia’nın güvenirliğini sarsan ”27 bin başlık girişi” Wikipedia güvenirlik sorunu ile tekrar gündeme geliyor. Türkiye’de de bir erişime kapatılan bir açılan…

28.08.2020
A+
A-

İnternet üzerinden bir araştırma yapıyorsanız, hangi dil ile ararsanız arayın(popüler ve aktif olarak kullanılan diller) sonuçlar arasında Wikipedia’yı da görürsünüz. Önemli bir internet ansiklopedisi olan platform, maalesef gündeme güvenirlik sorunu ile geliyor.

The Guardian gazetesinin internet sitesinde yer alan haberde yaşanan gelişmeler, platforma olan güveni sarsıyor. Yaşanan olayda ABD’li bir genç bilmediği bir dilde 27 bin başlık girişi yaptı. İskoçya’nın yerel dilinden pek çok içerik de platformda yerini alıyor. İşte söz konusu ABD’li genç, yerel İskoç dilini bilmiyor olmasına rağmen, bu noktada üretilen başlıkların yüzde 49’una imza atmış durumda.

Bu olayı ise bir Reddit kullanıcısı olan Ultach keşfediyor. AmaryllisGardner kullanıcı adıyla girişler yapan genci fark eden Reddit kullanıcısı, 2018 tarihi itibariyle, 19 yaşındaki gencin toplamda 27 binden fazla başlık girişi yazdığını tespit ederken, aynı zamanda 200 bine yakın da düzenleme yaptığını da fark ediyor.

AmaryllisGardner’ın yazdığı yazıların çoğu, genellikle yanlış yazılmış olan İskoç kelimelerini içeriyor ve dil bilgisi kurallarının da çoğuna uyulmamış. AmaryllisGardner, Amerikan İngilizcesi ile yazılmış cümleleri yerel İskoç diline çevirmek için Google Translate gibi bir çevirici kullanmış. Kimsenin bu durumu yıllarca fark etmemiş olmasının nedeni ise İskoçça Wikipedia’nın pek de popüler olmamasında yatıyor.

İnternet sitesinin yöneticilerinden biri olan Wikipedian MJL, “Kimse İskoçça Wikipedia’nın geliştirilmesini önemsemedi. Birisi adım atana kadar fark edilmedi çünkü kimse uğraşmadı. O kişiye hiçbir zaman rehberlik edilmedi. Makaleler çok kötü bir şekilde yanlış çevrildi.” diyor.

İskoçça nesli tükenmekte olan bir dil ve Wikipedia topluluğunun artık tüm girişlerle ne yapacağına karar vermesi gerekiyor. Bazıları, internet sitesinin AmaryllisGardner’ın katkılarını, yarardan çok zarar verdiğini düşünüyor ve yazdığı içeriklerin de silinmesi gerektiğini düşünüyor. İlerleyen süreçte az kullanılan diğer dillerin Wikipedia sayfalarında söz konusu sorunun yaşanıp yaşanmadığını göreceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.