DOLAR 32,5680
EURO 34,9959
ALTIN 2.431,33
BIST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Wang Yi: Çin, ‘Game of Thrones’ oynamaya niyetli değil

25.09.2019
A+
A-

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu nedeniyle ABD’de bulunan Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün yaptığı açıklamada Çin’in dünya sahnesinde “game of thrones” (taht oyunları) oynamaya, başka bir deyişle dünya sahnesinde hegemonya kurmaya niyetli olmadığını söyledi.

ABD-Çin İlişkileri Ulusal Komitesi, ABD-Çin İş Konseyi, ABD Ticaret Odası ve Dış İlişkiler Konseyi (CFR) tarafından düzenlenen akşam yemeğine katılan Wang, Çin’in hala dünyanın en büyük gelişmekte olan ülkesi olduğunu belirterek “Hegemonya arayışı hiçbir zaman Çin’in DNA’sında olmamıştır” dedi.

Wang, “Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bazılarının neden olduğu uluslararası gücün değişmesi” iddiasının stratejik bir yanlışlık olduğunu ve özgüven eksikliğini yansıttığını söyledi. “Gittikçe daha fazla zorluklarla karşı karşıya olan bir dünyada, hiçbir ülke izolasyonla başarılı olamaz ve sorunlarını tek başına çözemez. Bu süreçte her ülke, özellikle de daha gelişmiş ülkeler yeteneklerini insanlığın hizmetine sunmalı. Çin, bu alandaki sorumluluklarını yerine getirmeye hazır” dedi.

ABD ile ilişkiler 40 yılda 252 kat arttı

ABD ile Çin arasındaki diplomatik ilişkilerin 40’ıncı yılında olduğunu anımsatan Wang, “Tarih, ilişkilerde yaşanan zıtlaşma ve çatışmanın iki ülkenin temel çıkarlarına uymadığını, diyalog ve iş birliğinin tek doğru yol olduğunu gösterdi. 40 yıl içinde Çin-ABD ticareti 252 kat arttı” şeklinde konuştu. Çin ile ABD’nin birbirine sıkıca bağlantılı olduğuna işaret eden Wang, iki ülkenin sorumlulukları birlikte üstlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Geçtiğimiz yıl Çin ile ABD arasındaki ticaret sürtüşmelerinin ve her iki ülkeye de zarar verdiğini belirten Wang, 2018 yılında Çin mallarına uyguladığı tarifeler nedeniyle Amerikalı tüketicilerin her yıl fazladan 52.8 milyar dolar harcaması gerektiğini belirterek “Bu da her ABD ailesi için 414 dolar ek harcama anlamına geliyor” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.