DOLAR 32,5680
EURO 34,9959
ALTIN 2.431,33
BIST 9.782,67
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

VMware ile macOS Catalina kurulum rehberi Apple MacBook’u pahalı bulan oysa macOS’u uygulamak isteyenler için Windows 10 üzerinde VMware ile …

04.05.2020
A+
A-

Rehberimize macOS Catalina kullanabilmek için sahip olmanız gereken sistem gereksinimleri ile başlayalım.

Teçhizat gereksinimleri:

Sanallaştırma özelliğini destekleyen Intel işlemcisi. İşlemcinizin sanallaştırma teknolojisi desteğini buradaki temas üzerinden işlemci modelinizi aratıp öğrenebilirsiniz. İşlemciniz sanallaştırma teknolojisini destekliyorsa BIOS içerisinde bu ayarı aktifleştirmeyi unutmayın.

– Sisteminizde kurulu Windows 10 64-Bit sürümü.

– Sanal bilgisayarın sıcacık çalışabilmesi için asgari 8 GB RAM ve en az 60 GB abes disk alanı.

Yazılım gereksinimleri:

– macOS Catalina 10.15.4 ISO dosyası | 8 GB – indir

– VMware Workstation Player | 135 MB – indir

– VMware Unlocker: VMware Workstation’a macOS kurulabilmesi için gereken ufak bir program | 15 MB – indir

– VMware Tools ISO dosyası | 3 MB – indir

Adım 1

İlk olarak Windows 10 kurulu bilgisayarımıza yukarıdaki bağlantıdan indirdiğimiz VMware Workstation Player 15.1 sürümünü kuruyoruz.

Kurulum adımında gelişmiş klavye desteğini koymak isterseniz, Enhanced Keyboard Driver seçeneğini seçip kuruluma dahil ediniz.

Kurulumu bitirdikten daha sonra VMware Workstation Player’ı açmadan diğer adıma geçiniz.

Adım 2

VMware Workstation Player, varsayılan olarak macOS işletim sistemlerinin kurulumunu desteklemiyor. Sanal makinemizi koymak için yukarıdaki bağlantılardan indirebileceğiniz VMware Unlocker 2.10 programını kurmamız gerekiyor.

İndirdiğiniz unlocker-210.rar dosyasını masaüstüne çıkartın. Çıkardığınız dosya içerisinde win-install.bat dosyasını idareci olarak çalıştırmanız durum.

Adım 3

Bu adıma geldiğinizde, VMware Workstation bundan böyle sanal olarak Apple macOS Catalina işletim sistemi kurulumunu destekler ışık halkası geldi. Şimdi sanal makinemizi ayarlama vakti.

VMware Workstation Player’ı açtığınızda karşınıza meydana çıkan Create a New Virtual Machine seçeneğini seçip ilk adımımızı atalım.

Program bize kurmak isteğimiz sistemin ISO dosyasının yolunu göstermemizi isteyecek, fakat biz sanal makinemizin ayarlarını yaptıktan daha sonra montaj dosyasını göstereceğiz. Bu yüzden I will install the operating system later seçeneğini seçip bir sonraki adıma geçiyoruz.

Sanal makineye kurulum dosyamızı demin göstermediğimiz için bize kurulacak sistem bilgilerini elle girmemizi istiyor. Adım 2‘de uyguladığımız ayarları dürüst yapmışsanız, elle gireceğimiz ayarlarda Apple Mac OS X seçeneğini göreceksiniz. Bu seçeneği işaretleyip Version kısmında ise macOS 10.14‘ü seçip devam ediyoruz.

Sanal makinemize düzenlemek istediğimiz adı ve bu sanal makineye ait dosyaları nerede konumlandırılmasını istiyorsanız o klasörün dosya yolunu belirtiyoruz.

Bir sonraki ayarımız ise sanal işletim sistemimize kullanabileceği disk alanı atamamız gerekiyor. Sanal makinenin dar çalışabilmesi gereken alanı 100 GB olarak seçiyoruz. Eğer 100 GB manâsız alanınız yahut minimum 60 GB manâsız alan atamanızı tavsiye ediyoruz.

Altta yer alan seçenekte ise sanal alet dosyalarımızın tekli dosya halinde tutulması için Store virtual disk birli a single file seçeneğini işaretleyip Next’e basarak sanal cihaz yaratma işlemimizi bitiriyoruz.

Adım 4

Yarattığımız sanal makinemizde şu anda eksik iki nokta kaldı. Birincisi sanal makinenin teçhizat ayarları, ikincisi ise makinemize sistem kurulumu için göstermemiz gereken macOS Catalina ISO dosyası. Birinci eksiğimizi giderelim.

VMware Player’ı açtığınızda bir önceki adımda oluşturduğumuz sanal makineyi seçip Edit virtual machine settings‘e basıp ayarları açıyoruz.

Sanal makinemizin kullanacağı RAM miktarını, sisteminizde bulunan toplam RAM miktarının yarısı şeklinde seçeceğiz. Makinemizde 8 GB RAM takılı durumda, biz 4 GB RAM seçiyoruz.

Bellek ayarımızdan sonradan sanal makinemizin işlemci kullanımını ayarlamamız gerekiyor. Bu noktada uyarı etmemiz gereken bir koşul var. Öncelikle kullandığımız işlemcinin çekirdeklerinden devir yapmamız gerekiyor. Buradaki ayarlamamız, yüksek performans açısından hafıza ayarında kullandığımız sistem donanımının yarısı biçiminde olacak. Makinenin kullanması için sağ taraftaki listeden dört çekirdeği seçiyoruz.

Burada unutulmaması gereken, BIOS ekranından etkinleştirdiğimiz işlemcimizin sanallaştırma ayarını bu adımda VMware için de etkinleştirmemiz gerekiyor. Virtualize Intel VT-x seçeneğini de işaretliyoruz.

CD/DVD bölümünde ise indirdiğimiz macOS Catalina ISO dosyasının yolunu belirtiyoruz.

Makinemizin USB cihazları içten algılayabilmesi için USB 3.0 temas noktasını etkinleştiriyoruz.

Adım 5

Bu adımda, VMware Workstation Player’da macOS işletim sistemi kurarken karşılaşılabilecek bir hatanın önüne geçmemiz gerekiyor. Bu sorunu engellemek ya da karşılaşmış iseniz çözmek için VMX dosyanızın içine bir komut eklememiz gerekiyor.

Sanal makinenizi kurduğunuz klasörün içerisinde VMX uzantılı dosyaya sağ tıklayıp birlikte aç seçeneğine tıklayın.

Birlikte aç kutucuğundan not defteri veya sözde bir uygulamayı seçip dosyayı açın. Dosyayı açtıktan sonradan en üst veya en daha alçak satıra smc.version = “0” kodunu ekleyin ve dosyayı kaydedip kapatın.

Adım 6

Evet, nihayet bütün ayarlar bitti ve sanal makinemize macOS Catalina kurulumuna geçebiliriz.

Manâlı not: VMware Workstation Player’ı güncellerseniz, Adım 2‘yi tekrarlamanız gerekiyor.

Sanal makinemizi başlatıyoruz, karşımıza macOS Catalina kurulum ekranı çıkıyor. Bu ekranda sanal cihaz için ayırdığımız disk alanını macOS’un kullandığı dosya formatına çevirmemiz gerekmekte. Bunun için Disk Utility‘i seçiyoruz.

Disk Utility içerisinde ayırmış olduğumuz disk sol menüde VMware Virtual SATA Hard Drive Media olarak görünmekte. Bu disk seçiliyken hemencecik yukarıda bulunan Erase seçeneğine basıyoruz. Karşımıza çıkan bölümde bu diske yeni isim yazıp disk formatını Mac OS Extended (Journaled) olarak seçip Erase’e basıyoruz.

Diski silip biçimlendirdikten sonra bir önceki menüde Install macOS ile sistemi diske yükleyebiliriz.

Yüklemeyi seçtiğimizde sanal makinemize macOS Catalina yükleme işlemi başlayacak. Bu işlemin süresi sanal cihaz için belirlediğiniz donanım ayarlamasına göre değişiklik gösterebilir.

Yükleme sona erdikten sonradan sanal cihaz otomatik olarak yeniden başlayacak.

macOS Catalina yüklemesi bittiğinde sanal makine gücünüzü kapatın. Adım 4’te sanal makineye gösterdiğimiz ISO dosyasını artık çıkartmamız gerekiyor.

Bunun için sanal makine ayarlarını açın. CD/DVD ayarlarında Device Status aşağı bulunan Connect beygir power on seçeneğinin tikini kaldırıp ayarları kaydedin.

Adım 7

ISO dosyamızı da çıkarttığımıza kadar sanal makinemizi başlatabiliriz. Sistem başladığı zaman bizi hoşgeldin ekranıyla karşılıyor. Bu ekrandan dil, zaman, saat, klavye, iCloud ayarları gibi tüm özelleştirmelerinizi yapabilirsiniz.

Adım 8

VMware Workstation ile kullanacağımız macOS Catalina için yüksek performans sunan teçhizat ayarlarını yaptık. Ancak macOS’un sistem olarak daha yüksek performans sunması için zorunlu programlar arasında bulunan VMware Tools‘u sanal makinemize kurmamız gerekiyor.

İlk olarak ekranın sol üstünden Player > Removable Devices > CD/DVD (SATA) > Settings ayarlarını açıyoruz.

Açılan pencerede Use ISO image file bölümünden indirdiğimiz VMwareTools ISO dosyasını gösteriyoruz, arkasında Connected seçeneğini işaretleyip kaydediyoruz.

Bu işlemlerden daha sonra macOS sanal sistemimiz içerisinde ISO dosyasını göreceğiz. Diske çift tıklayıp çalıştırıyoruz. Açılan pencereden Install VMware Tools ile yüklemeyi başlatıyoruz.

Bu işlemden daha sonra Windows 10 üzerinde sanal makineye macOS Catalina 10.15 kurulumu başarılı bir şekilde tamamlanıyor.

macos catalina kurulum rehberi sanal makine

Bundan Böyle tek bir bilgisayarda keza Windows 10 ayrıca de macOS Catalina kullanabilirsiniz. VMware ile macOS Catalina kurulum rehberi ile herkese güzel bir macOS kullanım deneyimi diliyoruz.

Bir sonraki rehberin ne olacağını siz vermek isterseniz, yorumlarda belirtiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.