DOLAR 32,3060
EURO 34,8211
ALTIN 2.415,93
BIST 10.267,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

Vitamin alayım derken sağlığınızdan olmayın!

06.10.2021
A+
A-

Sözcü Gazetesi’nden Nazan Doğaner Halıcı’nın haberine göre pandemide maske-mesafe-hijyen ve havalandırma tedbirleri kadar bağışıklık sistemini güçlü tutmak da çok önemli. Bunun için de sağlıklı beslenmek gerekiyor. Dolayısıyla bu süreçte supleman (besin desteği) kullanımının arttığına dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuba Günebak, bu konuda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

EN ÇOK HANGİ NEDENLERLE KULLANILIYOR?

Diyet suplemanları yani beslenme destek ürünleri rutin beslenme düzenine ek olarak sağlıklı olma halini pekiştirmek amacıyla alınan ürünlerdir. Diyet Suplemanı Sağlık ve Eğitim Hareketi’ne göre (Dietary Supplement Health and Education Act – DSHEA) diyet suplemanı deyince; vitaminler, mineraller, aminoasitler, bitki ve özütleri anlaşılır. Türkiye’de yapılan araştırmalarda, supleman kullanımının altında yatan etmenlerin güne dinç başlamak, stresle daha kolay mücadele etmek, yağ yakmak, daha iyi uyumak, cinsel gücü desteklemek, kolesterol seviyesini azaltmak, kemik-eklem sağlığını ve belleği güçlendirmek olduğu saptanmıştır.

KİMLER TAKVİYEYE İHTİYAÇ DUYUYOR?

Düşük enerji içeren beslenme programları uygulayanlar, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayamayanlar (psikolojik ya da ekonomik nedenlerden dolayı), vejetaryenler (özellikle hiçbir hayvansal gıda tüketmeyen veganlar), demir yetersizliği anemisi olanlar, bebek ve çocuklar (özellikle D vitamini yetersizliğinin önlenmesi amacıyla), gebe ve emzikli kadınlar (özellikle demir, folik asit, B12 vitamini yetersizliğinin önlenmesi amacıyla), menopoz sırası ve sonrası kemik kaybı fazla olan kadınlar, yaşlılar, uzun süre ilaç kullananlar (antasitler, antibiyotikler, laksatifler, diüretikler), besin alımını engelleyen alerjik hastalıkları olanlar, aşırı menstrüel kanama (adet kanaması) yaşayan kadınlar, bir hastalığa bağlı beslenme tedavisi alanlar, diyaliz tedavisi gören hastalar, çok sık sigara ya da alkol kullanan bireylerin düzenli supleman kullanımına ihtiyacı olabilir.

NE ZAMAN FAYDA YERİNE ZARAR VERİYOR?

Supleman kullanımı iki ucu keskin bıçaktır. İhtiyaç varken kullanmadığımız takdirde yetersizlik semptomları yaşamanıza sebep olabilecekken, ihtiyaç yokken aşırı kullanımınız toksisiteye sebep olabilir. Örneğin, C vitamini ihtiyacınız varken almadığınız takdirde diş etleriniz kanayabilir, bağışıklık sisteminiz zayıflayabilir. İhtiyacınız yokken konu komşudan duyup D vitamini takviyesini uzun süre kullanmanız halinde ise karaciğer kanseri riskiniz artabilir. Yüksek doz A vitamini suplementasyonu alan gebelerde doğumsal anomaliler belirlenmiştir. Yüksek doz demir suplementasyonunda karaciğer hasarı ile ilişkilendirilen demir depo hastalığı rapor edilmiştir. Potasyumun fazlası kalp durmasına yol açabilir. Dolayısıyla bu tür destekler gelişigüzel ya da tavsiye ile değil, mutlaka uzman tavsiyesiyle kullanılmalıdır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.