DOLAR 35,4203
EURO 36,4555
ALTIN 3.046,48
BIST 10.000,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Yağmurlu
İstanbul
11°C
Yağmurlu
Cts 10°C
Paz 5°C
Pts 6°C
Sal 8°C

Vitalik Buterin’in Proje Tercihleri ve Teknolojik Tehditler Üzerine Düşünceleri

Vitalik Buterin’in proje tercihleri ve teknolojik tehditler hakkındaki düşünceleri, blockchain dünyasında yenilikçi yaklaşımlar ve geleceğe dair öngörüler sunuyor. Bu yazıda, Buterin’in vizyonunu keşfedin.

25.08.2024
A+
A-

Vitalik Buterin’in Tercihleri ve Eleştirileri

Vitalik Buterin'in Tercihleri ve Eleştirileri

Ethereum’un kurucu ortağı Vitalik Buterin, kripto para dünyasında hangi projeleri desteklediği ve hangi projelere karşı eleştirilerde bulunduğu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Buterin, sürdürülebilir fayda sağlayan ve izinsizlik ile ademi merkeziyetçilik ilkelerine bağlı kalan projeleri tercih ettiğini vurguladı.

Buterin’in Beğendiği ve Beğenmediği Projeler

Kriptokoin.com olarak takip ettiğimiz üzere, Vitalik Buterin sık sık piyasa ile ilgili görüşlerini aktarıyor. Son açıklamalarında merkezi olmayan borsalar (DEX’ler) konusunda tercihlerini belirten Buterin, bu platformları düzenli olarak kullandığını ifade etti. Özellikle merkezi olmayan stablecoin’ler hakkında RAI’yi övgüyle anarken, Polymarket’i de hayranlık duyduğu bir proje olarak öne çıkardı.

Buterin, işlemlerin diğer tarafındaki katılımcıların kim olduğunu anlamanın önemine dikkat çekerek, kendisini heyecanlandıran projelerin bu tür sorulara yanıt verebilme yeteneğine sahip olduğunu belirtti. Bu bağlamda, iki ana hususu vurguladı:

  • Sürdürülebilir bir şekilde fayda sağlayan projeler,
  • İlkelerden (izinsizlik, ademi merkeziyetçilik vb.) ödün vermeyen uygulamalar.

Vitalik Buterin’in Twitter paylaşımı

Öte yandan, Ethereum’un kurucusu geçici kaynaklara dayanarak geliştirilen projelere karşı şüphelerini dile getirdi. 2021 yılında yaşanan likidite çiftçiliği trendine örnek vererek, bu tür projelerin getiri sürdürülebilirliğini sorguladı. Buterin, “Saygı duymadığım şeyler, temelde çekiciliği sürdürülebilir olmayan geçici kaynaklardan gelen projelerdir. 2021 yılındaki likidite çiftçiliği çılgınlığına karşı hiçbir heyecan duymadım, çünkü bunun temelde geçici token ihraçlarından kaynaklandığı açıktı.” ifadelerini kullandı. Buterin, bu bağlamda şu açıklamayı yaptı:

“İnsanlar bana ‘coin’lerinizi buraya park ederek iyi bir getiri elde edebilirsiniz’ dediğinde, her zaman sorduğum soru ‘getiri nereden geliyor?’ oluyor. İşlemin diğer tarafında yer alan ve getiriyi ödeyen kişiler kimlerdir? Eğer bu soruya 5 yıl içinde doğru kalacağına inanmak için iyi bir neden olan belirli bir yanıt varsa, bu beni kesinlikle heyecanlandırır.”

Vitalik Buterin’in Teknoloji Tehditleri Üzerine Düşünceleri

Vitalik Buterin, başka bir yazısında günümüzde teknoloji dünyasında karşılaşılan başlıca tehditleri sıraladı. Kanadalı programcı, merkezi kimlik sistemleri, güvenli olmayan işletim sistemlerindeki hatalar, algoritmaların şeffaf olmaması ve merkeziyetçiliği ile yapay zeka destekli gözetim konularına değindi. Buterin, merkeziyetsizliğe karşı durmanın yalnızca finansal uygulamalarla sınırlı kalmaması gerektiğini düşünüyor.

Özellikle, beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI) konusundaki endişelerini de dile getiren Buterin, araştırmacıların fMRI teknolojisini yapay zeka ile birleştirerek, beyinden dilin kodunu çözebilen non-invaziv bir BCI geliştirdiğini belirtti. Elbette, bu tür zihin okuma teknolojilerinin ticari kullanıma sunulmasına henüz yıllar var. Ancak, bu durumun mahremiyet üzerindeki olası etkileri konusunda endişeler mevcut.

Buterin, “Süper BCI yanlısı” olsa da, bu tür teknolojilerin arka kapıları olan tescilli bir BCI’ın zihnin gizliliğini ortadan kaldırma riski taşıdığına inanıyor. Bu nedenle, BCI’ın açık kaynaklı olması gerektiğini savunuyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.