DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Virüslere karşı bağışıklık sisteminizi güçlendirin!

21.03.2020
A+
A-

Akşam Gazetesi’nden Merve Oruç’un yazısı…

Dengeli, düzenli ve doğru beslenmenin öneminden bahseden uzmanlara göre bağışıklığımızı güçlendirmek için neler yapmalı, ne yemeli, ne içmeliyiz?

STRESTEN KAÇININ HAYATA BAĞLANIN

Mevsiminde ve taze sebze, meyvelerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Cem Arıtürk, “A vitamini ağız, mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarını sağlıklı tutar ve enfeksiyonlardan korur. Bu nedenle tatlı patates, havuç, lahana, ıspanak gibi A vitamininden zengin besinler tüketilmeli. Ayçiçeği, badem, fındık ve fıstık gibi kuruyemişler içerdikleri E vitamininin antioksidan özelliğinden dolayı önerilmekte. Bununla birlikte yara iyileşmesini de hızlandıran çinko içerikli gıdalar (kümes hayvanları, tam tahıl ürünleri, fasulye, fındık ve yağlı tohumlar) hastalıklara karşı koruyucu. Zerdeçal ve karanfil ise baharatlar içinde bağışıklık açısından tüketilmesi gerekenler. Bununla birlikte karnabahar, sarımsak ve soğan gibi bazı sebzeler içerdikleri antioksidanların yanında glutatyon içeriklerinden ötürü de bağışıklık sistemini olumlu etkilemektedir.” şeklinde konuşuyor. Bağışıklık sistemini güçlendirmede düzenli egzersizlerin olumlu katkı sağlayacağını belirten Arıtürk, sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklardan uzak durulması ve bol miktarda su içilmesi gerektiğinin altını çizdi. Fiziksel veya psikolojik stres durumlarının da bağışıklık sistemini güçsüz düşüren nedenler olduğunu belirten Arıtürk, psikolojik stres altında olanlarda hastalıklara yakalanma olasılığının arttığını söylüyor. 

EV YOĞURDU VE TURŞUSU TÜKETİN

Dünyayı etkileyen ve ülkemizde de vaka tespit edilen Koronavirüs özelinde görüş ve önerilerini paylaşan Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş, ise en etkili maskenin kendi bağışıklık sistemimiz olduğunu vurguladı.

Dr. Aktaş, Koronavirüs’ten korunmak için beslenmenin önemine dikkat çekti ve şunları aktardı: “Beslenmeyi düzenlemek için hayatınızdan işlenmiş gıdaları ve karbonhidratı beslenmenizden çıkarın, her türlü pakete girmiş gıdadan uzaklaşın. Panik olmayın. Yaşam sevinciniz, enerjiniz yüksek olsun. Yaşam sevinciniz yüksek olmadan korunamazsınız. Bağışıklığınızı güçlendirmek için fermente gıdalarından faydalanın. Bol bol ev yoğurdu, ev sirkesi, ev turşusu, şalgam suyu tüketin. Bunlar hem antiviraldir hem de bağışıklık sisteminin ilk savunma duvarı olan probiyotikleri bol bol içerir. Zeytinyağı, tereyağı, iç yağ, kuyrukyağı sizin için son derece faydalı yağlar. Bol bol sakatat tüketin. Sakatatların hepsi paça çorbası, kemik suyu bağışıklık sisteminizi güçlendirir.” Fermente gıdaların yanı sıra sofranızda çiğ soğan ve sarımsak bulunsun diyen Dr. Aktaş, “Kuşburnu bağışıklığınızı destekleyen en önemli meyvelerimizden biridir ve C vitamini deposudur. Ceviz, bağışıklığınızı destekleyen virüslere karşı koruyan en önemli gıdalardan biridir. Brokoli de bağışıklığı destekleyen besinler arasındadır. Fakat brokoliyi çiğ tüketmek gerekir.” dedi. 

DEMİR VE OMEGA 3’E DİKKAT! 

Corona virüs’le mücadelede uzmanlar, bağışıklık sisteminin güçlenmesi için demir, çinko, Omega 3, B12, probiyotik ve sirke kullanımının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguluyor.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, bağışıklık sistemini güçlendiren vitamin, mineral ve takviye gıdalar hakkında şu bilgileri verdi: “Demir eksikliği bağışıklık sistemini güçsüz düşürür ve enfeksiyonlara duyarlılığı artırır. Kırmızı et, yumurta, kuru meyveler, kuru baklagiller ve yeşil sebzeler yanında C vitamini alınmalıdır. C vitamini demir emiliminin vücudumuzda artmasına yardım eder. Kuşburnu, turunçgiller, domates, biber, maydanoz, soğan, kabak, brokoli ve yeşil salatalar C vitamini almanızı sağlar. Çinkonun da bağışıklıkta önemli rolü vardır. Et, karaciğer, yumurta ve deniz ürünleri, çinkonun en iyi kaynağı. Omega 3, bağışıklık sistemini güçlendirip hastalıklardan korunmayı sağlar. Balık, ceviz, badem, soya filizi, koyu ve yeşil yaprak sebzeler, keten tohumu, semizotunda bulunur. Probiyotik içeren gıdalar da bağışıklık sistemini güçlendirir. Kefir probiyotik bir besindir ve ayrıca B vitaminlerinin emilimini de artırır.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.