DOLAR 32,2657
EURO 34,7432
ALTIN 2.400,29
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Virüs salgınlarında veterinerlere de meslek düşüyor

28.04.2020
A+
A-

Bütün dünya koronavirüs salgınıyla çaba ederken evcil hayvan sahipleri de sosyal medyada yer alan evcil hayvanların da taşıyıcı olabileceği şeklindeki asılsız iddialar sebebiyle tedirgin oldu. Serbest Baytar Hekimler Derneği Başkanı Bilsay Kömürcü Kanat ise bu konuda hiçbir delil olmadığına dikkat çekiyor. Akşam Gazetesi’nden Bilgen Bülbül, Kanat’a bu süreçte evcil hayvan bakımını sordu.

Baytar hekimlik mesleğinin insan sağlığına etkileri nelerdir?

Dünyada hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların artması ve bunların global düzeydeki etkileri sonucu veteriner hekimlik bilimi ve beşeri hekimlik beraber hareket etmektedir. Mesela; insanlarda görülen enfeksiyon hastalıklarının takriben yüzde 60’ının zoonotik (hayvanlardan insanlara bulaşan) olduğu ve yeni ortaya meydana çıkan hastalıların yüzde 75’inin zoonotik hastalıklar olduğu, gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90’ından fazlasının hayvansal gıdalardan kaynaklandığını biliyor muydunuz? Son yıllarda görülen Batı Nil virüsü, Ebola hemorajik ateşi, SARS, BSE, Maymun Çiçeği, KKKA Hastalığı, Kuş Gribi gibi hastalıkların insan ölümleri yanına, toplumsal korkuya, küresel ticaretin bozulmasına ve büyük ekonomik kayıplara neden olduğu göz önüne alınacak olduğunda veteriner hekimliğin insanlık için ne değin önemli olduğu görülecektir.

Kovid-19’un çıkış noktasının hayvanlar oluşu da fazla konuşuldu…

Evet, korona veterinerler için yabancı bir konu değil. Yapılan araştırmalar yarasanın korona için önemli bir ara konakçı olduğunu gösteriyor.

Evcil hayvan sahiplerine neler önerirsiniz?

Şu asıl dek koronanın şüphesiz evcil hayvanlardan insana bulaştığını bildiren hiçbir delil yoktur. Yalnızca virüsün taşınmasına arabuluculuk etmemeleri için bir takım hijyen koşullarına dikkat etmeliler. Mesela; kedi besleyen hasta sahiplerimizden kedilerinin dışarı çıkmalarına izin verenler varsa bu süreçte onların dışarıya çıkmamasını sağlasınlar. Sosyal uzaklık onlar için de geçerli.

Pandemiler konusunda veteriner hekimler ne düşünüyor?

Baytar hekimler her sene birdenbire artı pandemiyle başa çıkmak zorunda kalıyor. Bu pandemiler sığır vebasından tutun, köpeklerde görülen kanlı ishale, kedilerde görülen korona virüs enfeksiyonlarına dek değişen bir yayılım gösteriyor. Bu sebeple veteriner hekimler pandemiler konusunda son derece donanımlı ve hazırlıklıdır. Şu an inlemȩadığımız tüm dünyada egemen olan pandemi de göstermiştir fakat, hayvanlardan insanlara geçen hastalıkların bu geçiş süreci içerisinde engellenmesi çok büyük önem talep etmektedir. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.