DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 10°C
Az Bulutlu
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Pts 10°C
Sal 11°C
Çar 12°C
Per 13°C

Virüs bundan böyle daha da bulaşıcı!

07.05.2020
A+
A-

ABD’de Los Alamos National Laboratuvarı’ndan uzmanlar, yeni herif koronavirüsün evrimleşmiş “ölümcül” bir türünün yayılmaya başladığını açıkladı. Uzmanlar, yayınladıkları raporda, ABD’de virüsün 14 öbür mutasyonunun keşfedildiğini, bunlardan “Spike D614G” isimli olanın çok daha tehlikeli olduğunu ve bu halinin daha süratli bulaşmasının yanı sıra, insanların hastalığa ikinci defa yakalanma ihtimalini de artırıyor olabileceğini söyledi. Bilim insanlarının yaptığı araştırma, 6 bini aşkın koronavirüsü kalıtımsal verisinin bilgisayarda analizine dayanıyor. Tahlil, defalarca denendi ve her seferinde yeni korona virüsünün daha egemen ışık halkası gelmeye başladığı sonucu çıktı.

Spike D614G

Bilim insanları, Spike D614G’nin, Çin’in Vuhan kentinde ortaya meydana çıkan orijinal suştan çok daha bulaşıcı ve öldürücü olduğu belirterek, insan akciğer hücreleri üzerindeki reseptörlere daha basit bağlanabildiğini, hatta insan vücudunun virüse geliştirdiği antikorları atlatabileceğini vurguladı. Az Önce hakem değerlendirmesinden geçmeden “BioRxiv” adlı internet sitesinde yayınlanan 33 sayfalık rapora göre, koronavirüsün bu yeni türü başlangıçta geçen şubat ayında Avrupa’da ortaya çıktı, tez ABD’nin doğu sahillerine ulaştı ve mart ayı ortalarından bu yandan dünyada en yaygın olan koronavirüs versiyonu haline geldi. Bilim insanları, virüsün yüzeyindeki dikensi proteinleri etkileyen “Spike D614G” nedeniyle yapılan aşı ve çare çalışmalarının etkili olmayabileceği konusunda da bilim dünyasına uyarıda bulundu. Ayrıntılı aşı ve tedavi çalışmalarına katılan bilim insanları Los Ageles Times’a, virüsün her sene yeni bir aşı gerektiren grip virüsünde olduğu gibi mutasyona uğramamasını umduklarını söyledi.

İlk görüldüğü yer

Los Alamos araştırması koronavirüsünün yeni damarının birincil nerelerde ortaya çıktığı ve nasıl yayıldığı konusunda alan bölge detaylandırma da yapıldı. Araştırmaya tarafından, İtalya’da virüsün bu mutasyonunun şubatın son haftasında adeta virüsün birincil versiyonuyla aynı zamanlı olarak birincil ortaya çıktı. Şubatın son günlerinde virüsün yeni türü Washington Eyaleti’nde öncelikle görüldü. Lakin mart ayının 15’ine gelindiğinde burada en çok görülen cins haline geldi. New York’ta virüsün birincil türü mart ortalarında ortaya çıktı oysa yeni mutasyon bir kaç gün içinde eyalete yayıldı. Los Alamos araştırmasına göre virüs, peş peşe değişiklik geçirmeye devam edebilir ve bu iyi izlenmez ise aşıların etkisi sınırlı olabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.