DOLAR 32,3487
EURO 34,8412
ALTIN 2.405,97
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 17°C

Vergisini düzenli ödeyene indirim

28.05.2020
A+
A-

Yeni Yüzyıl Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine tarafından Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergisini uyumlu yatıran gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine yüzde 5 indirim sağlayacak. Yeni düzenlenen koşullara kadar, 1 milyon lirayla sınırlı olarak sağlanan yüzde 5’lik aidat indiriminden yararlanmak için, beyannamenin ait olduğu yıl ile bundan önceki son 2 sene hukuki süresinde verilmiş olması gerekiyor. Hem ödenti indiriminden yararlanacak mükellefin bin liranın üzerinde borcu, son 4 yılda kaçakçılık suçu bulunmayacak.

VERGİ MÜKELLEFİ OLANLAR

Bakanlığın indirime ilişkin Kazanç Vergisi Genel Tebliği’nde değiştirme düzenlemesi 1 Ocak’tan itibaren geçerli olacak. İndirim tutarı her koşulda 1 milyon liradan pozitif olmayacak. Ticari, zirai, mesleki faaliyeti nedeniyle kazanç vergisi mükellefi olanlar, kurumlar vergisi mükelleflerinden tebliğde açıklanmış şartları taşıyanların takvim gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin yüzde 5’i ödenecek vergiden indirilecek. Finans ve bankacılık sektörlerinde faaliyet gösterenler, sigorta ve reasürans şirketleri ile emeklilik şirketleri ve emeklilik yatırım fonları bu kapsamda yer almayacak.

1 milyon lirayla sınırlı olarak sağlanan yüzde 5’lik ödenti indiriminden kolay usule yan olan mükellefler de yüzde 5’lik indirimden yararlanabilecek.

İHLAL SAYILMAYACAK

Yasal süresinde bahşedilen beyannameye ilişkin kanuni süresinden daha sonra düzeltme nedeniyle veya pişmanlıkla bahşedilen beyannameler bu şartın ihlali sayılmıyor. İndirimin hesaplanacağı beyannamenin verildiği tarih itibarıyla, ödenti beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergilerin ödenmiş olması gerekecek. Vergi aslı (ücret cezaları dahil) bin liranın üzerinde vadesi geçmiş borç bulunmayacak.

SUÇ İŞLEYENE HAK YOK

Gelir İdaresi Başkanlığı da vergi indiriminin şartlarına ilişkin detaylı kitapçık hazırladı. Kolay usule tabi mükellefler de yüzde 5’lik indirimden yararlanacak. Vergi indiriminin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu sene ile önceki dört takvim yılında kaçakçılık suçunun işlenmemiş olması gerekiyor. İndirilecek tutarın ödenmesi gereken vergiden fazla olması durumunda kalan tutar, takvim gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihi izleyen bir bütün yıl içinde mükellefin beyanı üstüne tahakkuk eden diğer vergilerinden mahsup edilebilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.