DOLAR 35,4856
EURO 36,4774
ALTIN 3.091,70
BIST 9.977,94
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 11°C
Açık
İstanbul
11°C
Açık
Paz 10°C
Pts 10°C
Sal 12°C
Çar 12°C

Vatandaş şifayı aktarda arıyor

14.04.2020
A+
A-

Milliyet Gazetesi’nden Aylin Rana Aydın’ın haberine göre tüketiciler özellikle sumak, çörek otu, adaçayı, ıhlamur gibi ürünlerle bağışıklık sistemlerini güçlendirmeyi hedefliyor. Esnaf, salgınla birlikte bitki çaylarına ilginin daha da arttığını söylüyor.

Sosyal medyada çok fazla yanlış bilginin yayıldığını söyleyen sektör temsilcileri, tüketiciyi de ürünlerin mucize olmadığı yönünde uyarıyor.

Satışlar arttı

Son günlerde bağışıklığa iyi geldiği yönündeki iddialar, tüketicinin sumağa olan ilgisini de artırdı. Sosyal medyada yüzlerce ‘sumak’ çayı görseli yer alıyor. Öte yandan zencefil, ıhlamur çaylarını paylaşanların sayısı da oldukça fazla.

Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, Türkiye’de ilk vakanın açıklanmasının ardından satışlarda artış olduğunu belirtti. Sokağa çıkma kısıtlamalarının ardından satışların gerilediğini söyleyen Ercan, “Bağışıklık sistemini güçlendirmenin önemine değiniliyor. Doğal ürünlere müthiş bir ilgi var. Özellikle tıbbi bitkilerde de ihracatın neredeyse beş kat arttığı gözlemleniyor” dedi.

Doğala dönüşün başladığını dile getiren Ercan, sumak, zerdeçal, zencefil gibi ürünlerin antioksidan özelliği içerdiğini sözlerine ekledi.

‘Baharat alıyorlar’

Türkiye Aktarlar ve Baharatçılar Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Hande Polat, son günlerde ise daha çok baharat satın alındığını belirterek, “Evde durma süresi artınca yemeklerde kullanılan baharatlara ilgi arttı. Birçok insan sumakla tanıştı. Çok güçlü bir antioksidan. Fakat bu ürünleri uzmanından alarak tüketmek gerekiyor” dedi.

Polat, “İş kaybı yaşayanlar online’da baharat ve bitki çayı satmaya başladı. Bu ürünü tüketmek ve satmak arasında fark var” diye konuştu. Polat, salgın nedeniyle Çin’den ithalat sorunu yaşandığını söyledi.

En pahalısı ıhlamur

(100 gramlık ürün fiyatları)

Sumak 5 lira
Ihlamur 20 lira
Kuru zencefil 10 lira
Kuru zerdeçal 8 lira
Çörek otu 5 lira
Adaçayı 8 lira
Papatya 18 lira
Hatmi 9 lira
Kuşburnu 6 lira

Kargoyla gönderiliyor

Almacı Gurme yetkilisi Mustafa Almacı, sumakta ani bir talep artışı olduğunu açıkladı. Zencefil, zerdeçal, çörek otunun çok fazla satıldığını söyleyen Almacı, “Ürün satın almak için müşterilerin yüzde 10’u mağazaya geliyor. Geri kalanına kargoyla iletiyoruz. Türkiye’nin her bölgesine siparişlerimizi iletiyoruz fakat ağırlıklı olarak İstanbul’dan çok fazla sipariş alıyoruz” diye konuştu.

Sur Baharat yetkilisi, sumak, zencefil, zerdeçal, ıhlamurun satışlarında artış olduğunu belirterek, “Sumağı çay gibi demleyip içiyorlar. Ayrıca yemeklerde de çok fazla tercih ediyorlar. Şu an 100 gramı 4-5 lira” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.