DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Van’da Su Sorunu ve Çözüm Çalışmaları İçin Talep ve Talepler

Van’da su sorunu ve çözüm çalışmaları hakkında bilgi alın, taleplerinizi iletin ve sürdürülebilir su kullanımı için çözüm önerleri keşfedin.

09.07.2025
A+
A-

Van’da İpekyolu’na Bağlı Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç Mahallelerindeki Su Problemi Uzun Süredir Çözüm Bekliyor

Van’ın merkez ilçesi İpekyolu’na bağlı Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç mahallelerinde, yıllardır devam eden su sorunları ne yazık ki henüz çözüm bulmuş değil. Bölgede yaşayan çiftçiler ve mahalle sakinleri, suyun verimli bir şekilde kullanılmadığını ve kontrolsüz bir şekilde Sıhke Gölü’ne aktığını belirtiyor. Bu suyun doğru yönetilmemesi, özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında ciddi kayıplara yol açıyor. Yaz aylarında ise bölgede kuraklık baş gösteriyor, tarlalar susuz kalıyor ve çiftçiler büyük zorluklar yaşıyor.

Van'da İpekyolu'na Bağlı Kıratlı, Kavuncu, Karpuzalan ve Sarmaç Mahallelerindeki Su Problemi Uzun Süredir Çözüm Bekliyor

Çiftçiler ve Mahalle Sakinleri Su Sorununun Çözümünü Talep Ediyor

Bölgedeki çiftçiler, boşa akan suyun bir gölet aracılığıyla toplanmasını ve tarımsal sulamada kullanılmasını istiyor. Bu sayede hem tarım alanlarının su ihtiyacı karşılanacak hem de bölgedeki su kaybı azaltılacak. Çiftçiler, gölet sayesinde bölgede yaşanan sıkıntıların büyük ölçüde hafifleyeceğine inanıyor ve yetkililerden acil destek bekliyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kıratlı Mahalle Muhtarı Metin Astan, mahallede yaklaşık 2 bin dönümlük tarım alanı olduğunu ve bunun yalnızca %30’unun ürün alabildiğini belirtti. Astan, “Varlık içinde yokluk yaşıyoruz” diyerek, yaşadıkları zorlukları dile getirdi. Astan, şunları söyledi:

Çiftçiler ve Mahalle Sakinleri Su Sorununun Çözümünü Talep Ediyor

  • “Arazilerimizin %70’i imha oldu. Ağaçlarımız, bahçelerimiz, otlarımız, korungalarımız ve yoncalarımız yok oldu. Bu alanlara en az 50 bin TL yatırım yaptık, ama şu an maddi olarak büyük kayıplar içindeyiz. Oysa, bölgede kullanılabilir ve Ermeniler tarafından yapılmış, duvarları yıkılmış bir gölet bulunuyor. Eğer bu gölet restore edilirse, üç köyün su ihtiyacı büyük ölçüde karşılanabilir.”

Kıratlı ve Çevre Mahallelerde Su Yokluğu ve Çözüm Arayışları

Kavuncu Mahalle Muhtarı Muhittin Dönmez ise, benzer sıkıntıları paylaştığını ve özellikle içme suyu ve arazi sulama konusunda ciddi sorunlar yaşadıklarını belirtti. Dönmez, “İçme suyu konusunda büyük sıkıntılar çekiyoruz, tankerlerle su getiriyoruz. Bu suyun içilebilirliği konusunda endişelerimiz var. 15 bin nüfusumuz var ve halkımız, sağlıklı ve yeterli suya ulaşmak istiyor. Yetkililerin bu sorunu bir an önce çözmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Kıratlı ve Çevre Mahallelerde Su Yokluğu ve Çözüm Arayışları

Çiftçiler Susuzluk Nedeniyle Büyük Zorluklar Yaşıyor

Çiftçilerden Medeni Gümüştaş, 30 dönümlük tarlasına ekmek için buğday diktiğini, ancak susuzluk nedeniyle ürününün oldukça zayıf ve küçük kaldığını ifade etti. Gümüştaş, “Su olmadan ekmiş olduğumuz buğdaylar, sağlıklı gelişemiyor ve verim alamıyoruz. Eskiden bölgede bolca su bulunurdu, ancak kuraklık ve yanlış yönetim nedeniyle şu an ciddi bir su sıkıntısı yaşıyoruz. Sarmaç Mahallesi’nde bulunan ve Ermeniler tarafından yapılmış, yıkılmış bir gölet var. Eğer bu gölet restore edilirse, bölgede yaşayan çiftçiler büyük rahatlama sağlayabilir.” dedi.

Sarmaç Mahallesi’nde yaşayan çiftçi halktan bir başka isim olan Emine Yılmaz ise, “Yaz boyunca suyun olmadığı ve susuzlukla mücadele ettiğimiz bu bölgede, bölgenin suyu ilkbahar ve sonbahar aylarında Sıhke Gölü’ne akıyor. Ancak bu su, kullanılmadan boşa akıp gidiyor. Bu suyun göletlere yönlendirilmesiyle, tarım ve hayvancılık faaliyetlerimiz büyük ölçüde rahatlar. Yetkililerin bu konuda ciddi adımlar atması gerekiyor.” diye konuştu.

Sonuç ve Talepler

Yıllardır devam eden su sorunlarının çözümü için mahalle sakinleri, yetkililerin acil müdahalesini talep ediyor. Özellikle, bölgedeki suyun etkin ve verimli bir şekilde toplanıp kullanılabilmesi adına gölet yapımının hayata geçirilmesini istiyorlar. Bu sayede tarım ve hayvancılık faaliyetleri yeniden canlanacak ve bölge halkı, suya ulaşmakta yaşadıkları sıkıntılardan kurtulacak.

İşte bölge halkının ortak talebi: “Bir gölet yapılmalı ve bölgenin su sorununa kalıcı çözüm bulunmalı.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.