DOLAR 32,4242
EURO 34,4456
ALTIN 2.489,00
BIST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Vajina Kaşıntısının Sebepleri

06.09.2021
A+
A-

Kadın sağlığını tehdit eden ciddi rahatsızlıklardan biri de kuşkusuz jinekolojik problemlerdir. Kadın üreme sisteminde çeşitli sağlık sorunları meydana gelmektedir bu sorunların arasında görülme oranı en sık olan rahatsızlık vajinada kaşıntıdır.

Kadın sağlığını tehdit eden ciddi rahatsızlıklardan biri de kuşkusuz jinekolojik problemlerdir. Kadın üreme sisteminde çeşitli sağlık sorunları meydana gelmektedir bu sorunların arasında görülme oranı en sık olan rahatsızlık vajinada kaşıntıdır. 

Kadınlarda vulva ismi verilen üreme sisteminin vücut dışına açılan kısmı ile karın içinde kalan rahim ve rahim ağzı arasında bağlantı kurarak köprü vazifesi gören bununla birlikte de salgı bezinin yer aldığı esnek yapıdaki bölüme vajina denir.

Vulvada gerçekleşen sağlık sorunları vajinayı olumsuz etkiler. Aynı zamanda rahimde oluşan problemlerinde vajinada yaşanan rahatsızlıkların faktörü olduğunu söyleyebiliriz. Aktif bir cinsel yaşantısı olan kadın bireylerin üreme sisteminde bazı rahatsızlıklar meydana gelebilir.

VAJİNADAKİ KAŞINTININ SEBEPLERİ

Kadın üreme sistemi kişinin yaşına ve vücut gelişimine bağlı olarak farklılık gösterir. Sistem farklılıklarına bağlı olarak vajinal kaşıntı sebepleri ve şiddeti değişim göstermektedir. Ergenlik dönemine girmiş kişilerde, menopoz dönemindeki kadınlarda, doğurganlık çağındaki bireyler vajinal kaşıntı farklı etkenlerden ötürü değişir.

Vajinanın bakımı ve temizliği için kullanılan bazı kimyasallar, temizlik ürünleri, kremler, sabunlar,  kokular, parfüm içeren tuvalet kağıtları ve kullanılan kayganlaştırıcılar vajinayı tahriş ederek kaşıntıya neden olabilir.

Diyabet hastalarında çoğalan mikroorganizmalar veya idrar yolu enfeksiyonları vajinayı etkiler bu durum kaşıntıya sebep verebilir.

Dermatit, egzama ve sedef hastalığı vajinayı etkileyerek kaşıntıya sebep olabilir.

Gonore (bel soğukluğu),klamidya, herpes simpleks (HSV),papillomavirüs (HPV) gibi cinsel yol ile vücuda bulaşan enfeksiyonlar vulva, vajina ve rahim ağzı gibi dokuları etkileyerek kaşıntıya sebep olabilir.

Vajinada yaşanan kuruluk kaşıntılara neden olmaktadır.

Vulva kanserinin cildi tahriş etmesinin ardından vajinayı etkileyen şiddetli kaşıntıların meydana gelmesi de söz konusudur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.