DOLAR 32,3634
EURO 34,6830
ALTIN 2.390,69
BIST 10.167,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Uzmanlardan Hamilelere Koronavirüs Uyarısı

17.08.2020
A+
A-

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, hamilelere Koronavirüs pandemisi sürecinde dikkat etmeleri gereken konular hakkında önerilerde bulundu.

KLİNİK SEYİR AÇISINDAN ANLAMLI BİR FARK YOK

Gebelerde Koronavirüs enfeksiyonu klinik belirtilerine değinen Op. Dr. Murat Alpay, ‘Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, myalji, yorgunluk gibi hafif semptomlardan pnömoni, akut respiratuar distress sendromu, böbrek yetmezliği, çoklu organ yetmezliği gibi ileri yoğun bakım ihtiyacı doğuran ağır semptomlar şeklinde klinik belirti verebilir. Gebe olanlarda, olmayanlara göre daha az oranda ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomları oluşmaktadır. koronavirüs pozitif olan doğuma gelen gebelerin yaklaşık yüzde 87,9’si asemptomatik iken, yüzde 12.1’inde semptomatik olabilmektedir. Gebelikte maternal bağışıklık sisteminin bir miktar baskılı olması, solunum mukozasında ödem, diyafram elevasyonu, oksijen tüketimi fazla olması nedenli gebeler solunum yolu enfeksiyonlarına daha yatkındır, fakat elimizdeki güncel verilere bakıldığında gebelerde Koronavirüs enfeksiyonu normal popülasyonla karşılaştırıldığında klinik seyir açısından anlamlı bir fark saptanmamıştır. Semptomatik vakalardaki gebelerin semptomlarının şiddeti gebe olmayanlarla benzerdir. Gebelerin yüzde 86’sı hafif, yüzde 9,3’ü ağır, yüzde 4,7’i kritik olarak hastalığı geçirmiştir’ şeklinde konuştu.

RİSK ALTINDA OLAN GEBE GRUPLARI HANGİLERİDİR?

Koronavirüs olan gebelerde düşük ve erken gebelik kaybı riski hakkında da detaylı bilgiler veren Op. Dr. Murat Alpay, ‘Hastalığın çok yeni olması ve konuyla ilgili literatürün kısıtlı olması nedeniyle veriler yetersiz olmakla birlikte, Covid 19’lu gebelerde düşük ya da erken gebelik kaybının arttığına dair herhangi bir bulgu yoktur. Diyabet ya da hipertansiyon gibi eşlik eden medikal hastalığı olanlar, konjenital ya da edinsel kardiyak hastalık öyküsü olanlar, kanser hastaları, kistik fibrozis ya da ileri evre astım gibi ciddi solunum yolu hastalığı olanlar, kronik karaciğer ya da böbrek hastalığı olanlar, immunsupresif ilaç kullananlar ve orak hücre anemi gibi doğumsal metabolik hastalık öyküsü olanlar, özellikle risk altında olan gebe gruplarıdır’ ifadesini kullandı.

SOSYAL MESAFEYE ÖNEMLİ

Salgın sürecinde en önemli kuralın, sosyal mesafeyi korumak olduğunu belirten Op. Dr. Murat Alpay, ‘Korona virüs salgınına karşı anne adayları, gerekli önlemleri alarak, hamilelik sürecini rahat geçirebilir. Sosyal mesafeyi korumak, maske kullanmak ve hijyene dikkat etmek önceliğimiz olmalıdır. Anne adayları mümkün olduğunca kalabalık ortamlardan ve temastan kaçınmalıdır. Ayrıca sağlıklı beslenmeyi ve düzenli kontrolleri de ihmal etmemelidir’ şeklinde konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Koronavirüs Hurafeleri Mercek Altına Alındı! 'İnek Dışkısı, Deve Sidiği'

Koronavirüs Hurafeleri Mercek Altına Alındı! ‘İnek Dışkısı, Deve Sidiği’

Almanya'da Koronavirüse Yakalanma Yaşı 36'ya Düştü

Almanya’da Koronavirüse Yakalanma Yaşı 36’ya Düştü

Koronavirüs Vakası Dünya Genelinde 21 Milyonu Geçti

Koronavirüs Vakası Dünya Genelinde 21 Milyonu Geçti

Koronavirüs için Robot Üretildi

Koronavirüs için Robot Üretildi

İLİşKİLİ GALERİLER Hafta Hafta Hamileler İçin Tavsiye Besinler

Hafta Hafta Hamileler İçin Tavsiye Besinler

Türkiye'de Coronavirüs Son Durum

Türkiye’de Coronavirüs Son Durum

İstanbul'un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

İstanbul’un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

Dünyada Covid-19 Vaka Sayısı 10 Milyon 250 Bini Aştı

Dünyada Covid-19 Vaka Sayısı 10 Milyon 250 Bini Aştı

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.