DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Uzmanlar Uyardı! Günde Bir Saat Uzaklara Bakın

26.04.2020
A+
A-

Çin‘in Wuhan kentinden ortaya meydana çıkan ve kısa sürede bütün dünyayı etkisi altına alan Coronavirüsün (Covid-19) ülkemizi de etkilediği bu günlerde virüsün göze temas aracılığıyla bulaşıp bulaşmadığı da merak konusu oluyor.

Bu dönemde göz sağlığımızı ihmalkârlık etmemiz gerektiğinin altını çizen  Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, uzaktan eğitim sistemi ile derslerine devam edenlere ve ebeveynlere de manâlı önerilerde bulundu. Bilhassa gençlerin ve çocukların ekrana fazla pozitif yakın temasta bulunmaması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, “Ders dışı zamanlarda cep telefonu, tablet ya da bilgisayarla geçen süreler kısıtlı tutulmalı. Günde bir saatlerini güneş gören balkon, pencere gibi mekanlarda geçirebilir, bu sürede uzağa bakarak gözlerini dinlendirebilirler. Zira kesintisiz yakına bakıldığında favori yorgunluk ve kuruluk oluşabiliyor,” biçiminde konuştu.

ELİNİZİ GÖZLERİNİZLE TEMASTAN KAÇININ!

Virüsün kapı kolu, cep telefonu, masa gibi yüzeylerde uzun zaman hayatta kaldığını ve bu yüzeyler aracılığı ile kişilere bulaştığını gösteren Prof. Dr. U. Emrah Altıparmak, el hijyeninin çok manâlı olduğunu hatırlattı. Virüsün göze temas yoluyla bulaşması konusunda hemen şimdi net bir bilginin bulunmadığını açıklayan Altıparmak, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Elimize ulaşan virüsün tıpkı ağız veya burun mukozamızdan girebildiği gibi gözümüzü elleyerek de solunum sistemimize ulaşabileceğini düşünen bilim insanları var. Haksız da sayılmazlar, çünkü gözyaşı sistemi çeşitli kanallar ve kapaklar aracılığı ile önce burna, oradan da genze bağlanıyor. böylece favori geçirilen bazı viral enfeksiyonlar (konjonktivit) geniz ve boğaz enfeksiyonu da yapabiliyor. Her sene en az bir kere küçük çaplı salgınlar yapabilen adenovirüs, buna iyi bir örnek. Coronavirüsün bu şekilde bir yol izleyip izlemediği konusunda bilgimiz hemen şimdi fazla değil ancak Coronavirüsü gözyaşından izole eden farklı alanlara yönlendirilmiş incelemeler yayınlandı. Bu durumda ihtiyatlı olmakta fayda var. Ellerimizin pak olmadığını düşünüyorsak gözlerimize sürmekten kaçınmalıyız.”

Coronavirüs hastasının ağzından veya burnundan gelip gözümüze temas eden damlacıkların hastalığı bize bulaştırıp bulaştırmayacağı da bir başka merak konusu. “Bu konu uzun süre net değildi” diyen Prof. Dr. Altıparmak, şunları söyledi:

“Ancak bu bulaşı gösteren yayınlar da literatüre girdi. böylece ihtiyatlı almak ve sosyal mesafeyi korumakta yarar var. Daha da önemlisi maske ve koruyucu gözlük takmak. Zaten biz hekimler de hastalara yaklaşırken maske ile birlikte yüz koruyucu siperlik takıyoruz. Hasta olan bir birey ile birlikte karantinada bulunan aile fertleri için de düşünülebilecek bir seçenek.”

CORONAVİRÜS FAVORI ENFEKSİYONA NEDEN OLABİLİR

Yapılan çalışmalarda Coronavirüsünden enfekte olmuş hastalarda değişen oranlarda favori hafif bir enfeksiyon geliştiğini aktaran Altıparmak, “Bu konjonktivit diğer konjonktivitlerden fazla ayrı yok, favori kısa ya da uzun vadede kalıcı bir zarar da henüz bildirilmedi. bu nedenle çok kayda değer görünmüyor. Natürel oysa koronavirüse ast konjonktivitte öteki Coronavirüs şikayetleri tabloya eşlik ediyor. böylece konjonktivit geçiren kişilerin ‘Acaba Coronavirüs mü geçiriyorum?’ diye endişeye kapılmalarına gereksinim değil. Coronavirüslü bir hastanın gözyaşı salgısına bağlantı eden bir kişinin ellerini uygun olarak yıkaması fazla kayda değer,” diye konuştu.

KONTAKT LENSTE HİJYENE ITINA GÖSTERİN

Coronavirüsün kontakt lens kullanan bir kişiye daha basit bulaştığına dair demin bir veri bulunmadığını belirten Prof. Dr. Emrah Altıparmak, “Kontakt lens kullanıcıları eğer hijyen kurallarına uyarı etmiyorlarsa, kontakt lens virüsün bulaşması için bir yol olabilir. Kontakt lens kullanıcıları eğer günlük hayatta enfekte kişilerle yakın bağlantı halinde olan sağlık durumu çalışanları ise, bu dönem geçene değin kontakt lens kullanmamalarını öneriyoruz. Oysa yalıtım halinde olan, kişisel hijyenine uyarı eden kişiler lense devam edebilir. Tabii lens kullanımı ile ilgili olarak şu kurallar daima geçerli: lens eller pak iken takıp çıkarılmalı, lenslere solüsyon haricen hiçbir akışkan bağlantı etmemeli (tükürük, çeşme suyu, vb dahil), lens süreleri aşılmamalı ve gece yatarken mutlaka çıkarılmalı” uyarılarında bulundu.

EBEVEYNLERİN BUNLARA DİKKAT ETMEDİ GEREKİYOR!

“Son olarak da Coronavirüs salgını sebebiyle evde izole ettiğimiz 20 yaş altındaki genç ve çocuklarımıza bazı tavsiyelerimiz olacak,” diyen Altıparmak, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bu engebeli süreçte fazla öbür bir tecrübeden geçiyorlar. Eğitim uzakta eğitime dönüştü. Biliyoruz ki ufak yaşlarda uzun vakit yakına görmek miyop gelişmesini tetikliyor. Hatta miyop çocuk ve gençlerde miyopinin daha süratli ilerlemesine sebep oluyor. Jurnal hayatta çocuk ve gençlerimize mümkün olduğunca cep telefonu ve bilgisayardan uzakta kalmalarını, günde asgari 1 saat uzağa bakacak şekilde aktiviteler yapmalarını öneriyorduk ama şartlar derhal değişti. Bu dönemde eğitim için mecburen bilgisayar, tablet veya telefon gibi cihazları uygulamak zorundalar. Ders dışı zamanlarda cep telefonu, tablet ya da bilgisayarla geçen süreler kısıtlı tutulmalı. Günde bir saatlerini güneş görebilen balkon, pencere gibi mekanlarda geçirebilir, bu sürede uzağa bakarak gözlerini dinlendirebilirler.”

İLİşKİLİ HABERLER Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Göz Sağlığınızı Korumak İçin Yapmanız Gerekenler

Gözlük Camlarını Dezenfekte Etmeyi Unutmayın

Gözlük Camlarını Dezenfekte Etmeyi Unutmayın

Coronavirüsünün Neden Olduğu Kaygıyla Baş Etme Yolları

Coronavirüsünün Neden Olduğu Kaygıyla Baş Etme Yolları

Lyman Good Coronavirüse Yakalandığını Açıkladı!

Lyman Good Coronavirüse Yakalandığını Açıkladı!

İLİşKİLİ GALERİLER Nick Cordero'nun Bacağı Coronavirüs Nedeniyle Kesildi

Nick Cordero’nun Bacağı Coronavirüs Sebebiyle Kesildi

Akbabalar Coronavirüs Kayıplarının Arttığı New York'ta Gökyüzünü Sardı

Akbabalar Coronavirüs Kayıplarının Arttığı New York’ta Gökyüzünü Sardı

Madagaskar Cumhurbaşkanı Coronavirüs İlacı İçti

Madagaskar Cumhurbaşkanı Coronavirüs İlacı İçti

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Mevsim Değişikliğinin Coronavirüse Etkisi

Bilim Kurulu Üyesi Açıkladı! Mevsim Değişikliğinin Coronavirüse Etkisi

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.