Uzmanlar LGS sorularını değerlendirdi
Yaklaşık 1 milyon 600 bin öğrencinin girdiği Liselere Geçiş Sınavı (LGS) süreci sona erdi. Mektebim Koleji’nin bölge öğretmenleri sınav kitapçığındaki soruları ayrı ayrı değerlendirdi.
Mektebim Koleji’nin Ortaokul ve Lise Eğitim Koordinatörü A. Serdar Şeker, “Öğrencilerimizin yoğun şekilde hazırlandığı bir imtihan dönemini daha başarılı bir şekilde geride bıraktık” diyerek şu değerlendirmelerde bulundu: “Kişisel yaşamlarındaki yaş dönemi ve LGS gibi çok manâlı süreçlerin üzerine bu yıla özel pandemi sürecini de eklediğimizde, öğrencilerimiz için son derece yorucu bir dönem olduğunu ve her bir öğrencimizin de bu süreci galibiyet ile geçirdiğini söyleyebiliriz. Ülkece bir süre önce afiyet çalışanlarımız için gerçekleştirdiğimiz beğeni kampanyasını öğrencilerimizin de adalet ettiğini düşünüyor ve kendilerini gönülden alkışlıyoruz. Mektebim Koleji olarak keza yüz yüze eğitim sürecinde hem de pandemi dönemindeki uzaktan eğitim süreçlerinde sunduğumuz eğitim modeli ve içeriklerin, bugünkü sınavda öğrencilerimizin akademik anlamdaki en büyük destekçisi olduğu görülmüştür. Öğrencilerimize sunduğumuz içeriklerin yanı sıra, bugün LGS’de yöneltilen sorular Mektebim Yayınları ve Mektebim LGS denemelerinde öğrencilerimize sormuş olduğumuz soruların tamamıyla benzerlik göstermektedir.”
Türkçe
Mektebim Koleji Türkçe Birim Başkanı Sümeyra Ekingen şu yorumları yaptı: “Türkçe dersi soruları ağırlıklı olarak okuma-kavrayış-açıklama becerileri ve mantıklı düşünme yeteneğini ölçen sorulardan gelmiştir. Görsel okuma, grafik -tablo yorumu, okuma-anlama kazanımlarından ve dil bilgisi sorularından oluşan sınav; MEB örnek sorularıyla benzerlik göstermektedir.
2018 ‘de başta uygulanan LGS’ deki gibi bir metinden hareketle birden artı sorunun çözümlenmesini gerektiren sorulara yer verilmemiştir. Sınavda üç sorunun ayırt ediciliğinin yüksek olduğu görülmüştür. Sınavda aktüel hayatla ilişkilendirilmiş sorulara da yer verildiği görülmektedir.”
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük
Mektebim Koleji T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Birim Başkanı Mustafa Tetik şu yorumları yaptı: “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük testi, iyi bir hazırlık süreci geçiren, ahenkli çalışan, dersin esas kavramlarına hâkim, konu eksiği olmayan, okuma ve açıklama yeteneği gelişmiş öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği, akademik açıdan tartışmasız ve cevapları net olan sorulardan oluşmuştur.
Sınavda dersin kazanımlarında bulunan bir takım kavramlara yer verilmiş bilhassa Mondros Mütareke Antlaşması sorusunun cevabında bulunan “hukuken son erme” kavramı öğrencilerin ayrıntısıyla uğraşma bilgilerini de yoklamıştır. Öğrencinin dürüst cevaba ulaşabilmesi için bu bilgiyi hatırlaması gerekmektedir.”
Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi
Mektebim Koleji Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi Birim Başkanı Hafize Bilgi şu yorumları yaptı: “Din Kültürü ve Etik Bilgisi testi, sınava disiplinli bir şekilde çalışan, dersin temel kavramlarına ve konuların tümünde yetkin, okuduğunu anlayış ve açıklama yeteneği gelişmiş öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluşmuştur.
Sınavda ‘Kaderle İlgili Kavramlar’ konusundan birkaç kavramı barındıran ve yorumlamada öğrencileri zorlayan bir soru yöneltilmiştir. Bu sorunun, birçok öğrenci için eleyici bir soru olduğunu anlatmak mümkündür.”
İngilizce
Mektebim Koleji Tanıdık Olmayan Diller Koordinatörü Lale Muti şu değerlendirmeyi yaptı: “İngilizce testi, MEB kadar daha önce yayınlanan misal LGS soruları ile benzeşmektedir. Soru dağılımı ayrıntılı olarak incelendiğinde kazanımların, MEB’in yayınladığı misal sorularla paralellik gösterdiği görülmüştür.
Sorular; öğrencilerin okuduğunu anlama, grafik okuma ve sözel mantık becerilerini ölçmektedir. Sınavda sorulan iki soru, analiz becerisi gerektirdiği için orta zorlukta olarak düşünülebilir. Kelime kazanımı, bir soruda ilk elden sorulmuştur. Bu yılki LGS İngilizce testi, ahenkli olarak çalışan bütün öğrencilerin zorlanmadan çözebileceği bir test olmuştur.”
Matematik
Mektebim Koleji Matematik Birim Başkanı Açlık Kılıç şu yorumları yaptı: “Matematik testi MEB müfredatına, kazanımlara ve öğrencilerin yüz yüze eğitim gördüğü konulara uygundur. 2018 LGS’den bugüne, bu sınavda da sorular güncel hayatla ilişkili, mantıklı düşünme gücüne dayalı, okuduğunu anlama ve uygulamaya yönelik sorulmuştur. Altı adet soru öteki sorulara kıyasla ayırt ediciliği yüksek sorulardır.
Soruların MEB misal soruları ve egzersiz soruları ile benzerlik gösterdiği görülmektedir. Dikkatini toplayan, okuduğunu anlayıp açıklama yapabilen, matematiksel pratikleri zinde olan ve zamanı iyi kullanabilen öğrenciler matematik sorularında bezginlik yaşamamıştır.”
Fen Bilimleri
Mektebim Koleji Fen Bilimleri Birim Başkanı Pınar Erdinç şu yorumları yaptı: “Fen Bilimleri testi, açıklanan müfredat ve kazanımlara yerinde ve birinci dönemin konularından oluşmuştur. Görsel açıdan zengin olan sorularda deney düzenekleri ve grafikler yoğun olarak kullanılmıştır. Fen Bilimleri testinin paylaşılan MEB örnek soruları ile örtüştüğü görülmektedir. Testin geneli orta zorlukta olup açık ve net sorulardan oluşmaktadır.”