DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Uzayda 1 yıl kalan astronotun DNA’sı değişti!

09.03.2018
A+
A-

Uzayın insan vücudu üzerindeki etkilerini araştırmaya devam eden NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronatları belli bir sürenin üzerinde uzayda tutmuyor. Bazıları bilimsel temele dayansa da net bilinmeyen konularda güvenliği öncelikli tutan NASA, görevlerin sürelerini kısa tutarak, yüksek radyasyon ve yer çekimsiz ortamın etkilerini azaltmaya çalışıyor.

Mars görevleri gibi uzun sürecek yolculuklarda insan vücudunun tepkisini araştırmaya devam eden NASA, bunun için Uluslararası Uzay İstasyonu’nda önemli bir deney gerçekleştirdi.

Uzayda 500 gün kaldı, DNA’sı değişti

Uzayda toplam 500 gün geçiren NASA astronotu Scott Kelly, son görevinde tam 342 gün uzayda kaldı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kesintisiz en uzun süre kalan astronot olan Kelly, bu göreve ikizi olduğu için seçildi. Mark adında bir ikizi olan Scott Kelly, 342’si kesintisiz toplam 500 gün uzayda kaldıktan sonra ikiziyle DNA karşılaştırmasına tabii tutuldu.

Yapılan detaylı karşılaştırmaların ardından Scott’ın DNA’sının kardeşinden farklı olduğu ortaya çıktı. Yüzde 7 oranında değişen DNA, günlük yaşam ve yaşamsal faaliyetlerde şu an için herhangi bir soruna neden olmuyor.

Şu an yaşamını sorunsuzca devam ettiren Kelly, halen NASA bünyesinde çalışmaya devam ediyor. DNA değişimin uzun dönemdeki etkileri görebilmek içinse beklememiz gerekiyor.

NASA’nın bu testlerdeki temel amacı, 7 ay süreceği tahmin edilen Mars görevlerinde insan vücudunun vereceği tepkiyi tahmin edebilmek. Mars gibi uzun yolculuklar için halen insanlığın önünde aşılması gereken onlarca sorun var. Kullanılacak roket, yeni nesil giyisi, fırlatma ve yaşam modülü bunların başınıda geliyor. SpaceX gibi özel girişimlerin de yatırım yaptığı alanda önümüzdeki 5 yıllık süreçte büyük gelişimlerin yaşanması bekleniyor.

::Mars yolculuğu hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.