DOLAR 32,3998
EURO 34,8047
ALTIN 2.397,66
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Cum 17°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Uzay GPS sistemi test ediliyor!

16.01.2018
A+
A-

GPS sistemleri hayatımızı çok kolay bir hale getirdi. Gerek yürüyerek gerek araç ile bir yerden bir yere giderken en büyük yardımcımız oldu. Dünya şartlarında geçerli olan bu sistem artık uzay için de geliştiriliyor. NASA ekibi, bir uzay aracını öngörülebilir X-ışını sinyallerinin izlenerek, konumunu otomatik olarak hesaplayabilecek bir sistem üzerinde çalışıyor.

Yıldızlar öldüklerinde çökerler ve çoğunlukla kara delik olurlar. Ancak bütün yıldızlar aynı sonu izlemez. Güneşimizin kütlesinin 10 ila 29 katı olanlar, nötron yıldızları diye bilinen küçük, yoğun bir hale gelme eğilimindedir. Çok güçlü manyetik alanlar ve çok hızlı dönmeler ile bazı nötron yıldızları kutuplarındaki elektromanyetik ışın demetlerini yayarlar. Eğer Dünya bu ışınların yolundaysa, sinyalleri düzenli “darbeler” olarak algılayabiliriz. (Pulsarlar)

Pulsarların sabit bir hızda hareket etmesi nedeniyle, sinyalleri yüksek bir doğrulukla tahmin edilebilir ve mikrosaniye skalasına kadar ölçülebilir. Böylelikle uzay için GPS sistemi olarak kullanılabilirler. Hatta bu sistemin dünyadaki en yüksek doğruluktaki saat olarak bilinen atom saati ile aynı seviyede çalışabileceği belirtiliyor.

Uzayda GPS sistemlerinin kullanımı hakkında ne düşünüyorsunuz?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.