DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 19°C

Uzakta eğitim raporu açıklandı: Öğrencilerin yüzde 75’i uzakta eğitimi eğlenceli buluyor

15.05.2020
A+
A-

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını sebebiyle Türkiye’de 23 Mart’ta uzakta eğitime geçilmişti. Zorunlu olarak gerçekleşen uzak eğitimin hoca, öğrenci ve velileri olumlu ve olumsuz birçok açıdan etkilediğini düşünen uzmanlar iki özel okulda online platform üzerinden 4435 ilkokul öğrencisi, 9536 ortaokul ve lise öğrencisi, 5661 öğretmen ve 25395 veliye anket yaptı. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Eğitim Fakültesi’nin hazırladığı araştırma raporunu tahlil eden BAU Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derin Atay, öğrencilerin yüzde 70’inin uzak eğitimle ilgili bir problemi olmadığını yüzde 75 oranında da uzakta eğitimi eğlenceli bulduklarını belirtti. Oysa okullarına dönmek isteyen öğrencilerin de yüzde 70 ila 90 aralarında azımsanmayacak bir oranda olduğunu kaydeden Atay, “Bu oranın yüzde 95’lik kısmını ilköğretim öğrencileri oluşturuyor. Onlar okullarına dönmek için daha hevesli. Bu oran öğrencilerin yaşının büyüklüğüne göre düşüyor” dedi.

“İlköğretim öğrencileri okullarına dönmek istiyor”
İlköğretim öğrencilerinin anket sonucunu değerlendiren Prof. Dr. Derin Atay, “İlköğretime dışarı giden öğrencilerin yüzde 90’ı yüz yüze eğitimde kendilerini daha iyi açıklama ettiklerini düşünüyor. Bu öğrencilerin yeniden yüzde 90’ı yüz yüze eğitimi uzakta eğitime tercih ediyor. Bunun yanı sıra öğrencilerden uzak eğitimle bahşedilen dersleri sıralandırmalarını da istedik. Buna kadar öğrencilerin en başarılı buldukları ders Matematik. Türkçe ve İngilizce derslerinin de uzakta eğitimle bereketli işlendiğini düşünüyorlar” diye konuştu.

“Ortaöğretim öğrencileri uzaktan eğitimin, eğitim kalitesini arttırdığını düşünüyor”
Ortaöğretim öğrencilerinin ilkokul öğrencilerine göre uzak eğitime daha olumlu baktığını açıklayan Prof. Dr. Atay, “Ortaöğretim öğrencileri yüzde 40 civarında uzakta eğitimin, eğitim kalitesini arttırdığını düşünüyor. Öğrenciler yüzde 30 civarında ise uzakta eğitimin yüz yüze eğitim değin başarılı olduğunu düşünüyor.aynı zamanda bu gruptaki öğrenciler uzakta eğitimle kendilerini denetim etme yetisini kazandıklarını ifade etmişler. Güçsüz oldukları ve geliştirmek istedikleri derslere daha fazla vakit ayırabildiklerini belirtmişler. Nitekim çalışmamızda öğrencilerden öğretmenlerini değerlendirmelerini de istedik. Öğrenciler öğretmenlerine erişebildiklerini ve öğretmenlerinin uzaktan eğitimde yetkin olduğunu belirtmiş. Bunun yanı sıra bilhassa sınav kaygısı ve virüs salgını konusunda psikososyal destekten faydalandıklarını da açıklama etmişler” biçiminde konuştu.

Öğretmenlerin anket raporunu paylaşan Atay, “Anket çalışmasına katılan öğretmenlerin yüzde 81’i daha önce uzak eğitim tecrübesine sahip değil. Yeni mezun öğretmenlerin ise dijital okuryazarlık oranı epeyce yüksek. Öğretmenlerin yüzde 80’i uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimle beraber verildiğinde daha verimli olacağını düşünüyor. Uzaktan eğitimin geleceğin öğretme metodu olması konusunda ise şüpheli. bununla birlikte materyal hazırlamada fazla süre harcadıklarını ifade etmişler. Uzakta eğitimi yüzde 75 oranından kendi mesleki gelişimine yardımcı bulmuşlar. Nitekim çalışmalarımızda bu sistemle birlikte öğretmenlerin dijital okuryazarlılıklarını ve dijital entegrasyonu pedagojik açıdan geliştirdiklerini görüyoruz. dedi” 

“Veliler öğrencideki motivasyon ve dikkat eksikliğinden şikayetçi”
Son olarak velilerin uzakta eğitime bakış açısını da değerlendiren, Atay, “Rapora kadar velilerin uzak eğitimde mutlu oldukları en kayda değer noktalar; hoca desteği, kurumların öğretmenleri ahenkli bir şekilde bilgilendirmesidir. Çünkü veliler okul-hoca ilişkisinin oldukça üzerinde duruyor. Bir diğer olumlu buldukları nokta ise bu sistem üzerinden öğretmenleri ve çocuklarını diledikleri gibi peşine düşüp takip edebilmeleridir. bunun dışında öğrenciye bahşedilen ödevlerin içeriğinden ve çeşitliliğinden de epeyce memnunlar. Bu sistemde memnun olmadıkları yönler de var. Bunların başında teknik sorunlar, öğrencideki motivasyon ve uyarı eksikliği geliyor. bununla beraber çocukların evde daha bereketli süre geçirmeleri için ilave metaryal istekleri de var. başkaca araştırma temelli olarak derslerin çocuklarına ağır geldiğini söylüyorlar” ifadelerinde bulundu.

Okul seçiminde okulların uzaktan eğitim daha aşağı yapısı bundan böyle büyük etken
Velilerin yüzde 82’sinin uzaktan eğitimin yüz yüze eğitim olmadığında ve derslik içi eğitime yardım olması amacıyla kullanıldığında daha bereketli olacağını düşündüklerini de kaydeden Atay, “Veliler uzaktan eğitimin kimsesiz yeterli olmadığını düşünüyor. bununla birlikte ileriki dönemde okulların uzak eğitim alt yapısı velilerin mektep seçiminde epeyce etkin olacak. Nitekim raporda velilerin yüzde 60’ı mektep seçimlerinde buna dikkat edeceklerini belirtmiş” dedi.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.