DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Pts 17°C
Sal 17°C
Çar 19°C
Per 19°C

Uyarı! Virüs hâlâ aramızda!

08.05.2020
A+
A-

Yeni Yüzyıl Gazetesi’nden Fatih Şendil’in haberine tarafından bu tarz iniş çıkışların ve dalgalanmaların bu süreçte adi karşılanması gerektiğini kaydeden Veciz, “3 jurnal sokağa çıkma yasağının gerisinde bazı insanların yoğun olarak sokağa çıkması bu artışı tetiklemiş olabilir. Virüs eriyor, oysa bir gerçek de besbelli virüs bir yere gitmiş yok, mutasyon geçirdi, zayıfladı ama hala aramızda. O yüzden aynı tempo ile hijyen ve sosyal mesafeye uyarı edilmeli” dedi.

VİRÜS AFFETMEZ

4 Mayıs 2020 günü olgu sayısının bin 614, 5 Mayıs günü bin 832, 6 Mayıs’ta ise 2 bin 253 olduğunu andıran Veciz, “Bu minik artışın nedeni sokağa çıkış yasağının arkasından pazartesi ve salı günleri sokaklarda, pazarlarda, marketlerde gözlediğimiz kalabalıklaşma. Oysa şunu unutmamak lüzumlu bu virüs affetmiyor. Pusuya yatmış bekliyor. En ufak tedbirsizlikte hemencecik başını kaldırıyor. Fazla titiz olmalıyız. Gerekli olmadıkça dışında çıkmamalıyız, temastan kaçınmalıyız, sosyal mesafeyi korumalıyız, maskeyi usulüne uygun olarak kullanmalıyız, yüzey temizliğine, el hijyenine ve kapalı ortamların havalandırılmasına dikkat etmeliyiz. Rahatlamak, ‘Bu iş bitti’ zannedip, eski rutinimize dönmeye hedeflemek çok büyük hata olur” ifadelerini kullandı.

BÖYLE YAŞAMAYI ÖĞRENMELİYİZ

Herkesin bundan sonra virüsle yaşamayı öğrenmesi gerektiğini de kaydeden Özlü, “Kontrollü sosyal hayata alışmalıyız. İhtiyaçlarımızı tedbirlere uyarak karşılayalım lakin zorunlu değilse dıştan çıkmayalım. İftar davetine, taziye ziyaretine, komşuya nehir içmeye gitmeyelim. Market ve pazar alışverişlerimizi olanak varsa haftalık yapmakta fayda var. Bu önce kendiniz sonradan da aileniz ve sevdiklerinizi gözetmek açısından son derece kayda değer. Tedbirleri elden bırakmamak gerekiyor” dedi.

BU TAM BİR ESKİYE DÖNÜŞ DEĞİL

Toplumda normalleşme takviminin yanlış anlaşılmaması gerektiğini ve bu sürecin eskiye dönüş anlamına gelmediğini belirten Özlü, “Bundan Böyle hayat tarzımızda yeni olmazsa olmazlarımız var. Çünkü aramızda virüs daima duruyor olacak. Ama biz virüsle beraber yaşamayı öğreneceğiz. Tüm kurallara riayet ederek bu illet virüsten hayatımızı geri alacağız” diye konuştu.

BAYRAMDA ŞEHİRDEN KÖYE GİDİŞ BÜYÜK RİSK

Ramazan Bayramı ile ilgili de uyarılarda yer alan Prof. Dr. Veciz, “Bir bölgede 14 gün vaka görülmemişse yeni olgu görülmez. Anadolu’da bu ilden ile değişiyor. Bayramda risk şehirlerden köye dönüşte olacak. Bu da o şehirler için büyük bir risk oluşturacak. Bayramı çok tedbirli geçirmeliyiz. Bayramlaşmayı da dijital yapmalıyız. El öpmek sarılmak riskli olabilir” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.