DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Paz 16°C
Pts 18°C
Sal 20°C
Çar 20°C

Uyarı!.. 3 ay daha uzatılıyor!

10.06.2020
A+
A-

Yeni Asır Gazetesi’nden Hazal Ateş’in haberine göre Define ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın paylaştığı istihdam kalkanı düzenlemesi zarfında işten çıkarma yasağı ve bedava izne çıkarılan işçilere nakdi ödenti desteği 3 ay daha uzatılıyor. Düzenleme kapsamında işten çıkarmaları durduran yasanın yürürlük süresi 30 Eylül’e dek uzatılacak.

Pandemi döneminde milyonlarca çalışanı işini korumaya alan kısa egzersiz ödeneği de yeni bir modelle sürdürülecek. Alışılagelmiş çalışmaya dönen işletmelere işçiler için aracısız olarak takviye sağlanacak, 50 yaş üzerine elastik meslek imkanı sağlanacak.

ÖZEL TEŞVİKLER GELİYOR

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen çalışma reform özelliğinde şartların değişmesi içeriyor. Hükümetin yakın dönemde gündemine aldığı yapı reformlardan Türkiye’nin istihdam kalkanı ile esnek egzersiz ödeneğinde yeni modele geçilecek. İşyerlerindeki kısa çalışmanın sona ermesi halinde tam zamanlı olarak geri dönen işçiler için işverenlere üç ay süreyle prim desteği sağlanacak. Böylece işverenlerin prim yükü azaltılarak maliyetleri de aşağıda çekilecek.

SİGORTA YAPTIRANA

İşverene istihdamı koruması karşılığında özel teşvikler verilecek. İstihdam kalkanı düzenlemesi ile tescil dışı çalışanların sigortalarının yapılması koşuluyla yeni destekler sağlanacak. Yeni istihdama da vergi desteği verilecek. 1 Ocak 2019 ile 17 Nisan 2020 arasında sigortalı veya tescil dışı olarak çalışırken işten çıkarılmış olanlarla halen kayıtdışı çalışanlar, aslında çalıştırılırsa aidat desteği verilecek. İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlanacak olan yardım, günlük 57 lira 63 kuruş, aylık bin 752 lira olarak öngörülüyor. Cumhurbaşkanı, 30 Haziran 2021’e değin üçer aylık dönemler halinde uzatabilecek.

BİN 177 LİRA DESTEK

Kayıtdışı çalışırken işsiz kalanlara ise işten sonuç yasağı süresince bin 177 lira nakit vergi desteği verilecek. Bu destekten yararlananların primini devlet ödeyecek. Destekten yararlanan kayıtdışı çalışanlar nedeniyle işverenlere yönetimsel para cezası uygulanmayacak.

ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARILANA JURNAL 39 LİRA ÖDENECEK

Salgın ile getirilen işten tümdengelim yasağı 3 ay daha uzatılacak. Düzenleme kapsamında işten çıkarmaları durduran yasanın yürürlük süresi 30 Eylül’e dek uzatılacak. Bedava izne çıkarılan işçilere peşin para desteği 3 ay daha sürecek. İşten tümdengelim yasağı boyunca ücretsiz izne çıkarılanlara günlük 39 lira 24 kuruş, aylık bin 177 lira ödeme yapılmaya devam edilecek.

50 YAŞA İŞ İMKÂNI

İstihdam kalkanı zarfında 25 yaşını doldurmayan, 50 yaşın üzerinde çalışanların basit istihdam edilmesi için bazı teşvikler devreye girecek. Genç istihdamı teşvik edecek, elastik çalışmayı özlem edilen düzeyde ilk önce hayata geçirecek düzenlemeler yer alacak.

Mevcut gerçekte 50 yaş üzeri meslek bulmakta zorlanırken bu yaş grubunun esnek çalışmasına imkan sağlanacak.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.