DOLAR 32,2081
EURO 34,8604
ALTIN 2.444,95
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Pts 18°C
Sal 18°C
Çar 20°C
Per 20°C

UVA ve UVB ışınları: Ayrım Nedir?

18.06.2020
A+
A-

ABONE OL

Tahmin edebileceğiniz gibi, UVA ve UVB ışınlarının her ikisi de UV radyasyonu altına girer.

Cilt Kanseri Vakfı’na kadar, her iki ışının da farklılıkları olsa da deri kanseri riskine katkıda bulunduğu kanıtlanmıştır.

Ultraviyole A (UVA) ışınları daha uzun bir dalga uzunlamasına sahiptir ve cilt yaşlanmasına katkıda bulunurken, Ultraviyole B (UVB) ışınları daha kısa bir dalga boylu boyunca sahiptir ve deri yanmasına katkıda bulunur.

UVA ışınları UVB ışınlarından azıcık daha eksik yoğundur, ancak cildinize daha içe doğru nüfuz ederler. Bu herif radyasyon bronzlaşmış deri, erken yaşlanma ve cilt kanserine neden olabilir.

UVA ışınlarının aksine, UVB ışınları Deri Kanseri Vakfı’na tarafından sadece cildin en dış katmanlarına nüfuz eder ve hasar verir, oysa bu onları daha eksik zararlı ışık halkası getirmez.

Fazla maruz kalma bronzlaşmış cilt, yanma ve kabarmaya neden olabilir. UVB ışınları gün her tarafında yoğunluğu değişir ve öğleden sonraları en kuvvetlidir.

Keza UVA ayrıca de UVB koruması sağlayan ürünler ararken, geniş spektrumlu SPF ile formüle edilmiş olan ürünleri seçim etmelisiniz.

Yıl boyunca ve hatta gün her tarafında, UV radyasyonunun gücü birçok faktörden nedeniyle değişir. İlkbahar ve yaz aylarında, Dünya’nın ekseninin eğimi bizi (yaşadığınız yere bağlı olarak kuzey ya da güney yarım kürede) güneşe daha artı “yöneldiğimiz” şekilde konumlandırır.

UV radyasyonu miktarı günün saatine kadar de değişir. Güneş gökyüzünde 11:00 ile 13:00 aralarında yüksek olduğunda, UV radyasyonunun Dünya’ya gelmek için kat etmesi gereken mesafe o gün için en kısa olanıdır ve böylece UV radyasyonu en enerjik olandır.

Fiilen, bir gün içinde Dünya’ya çarpan UV radyasyonunun yaklaşık olarak üçte biri bu iki saat her tarafında gerçekleşir.

Son olarak, 290 ila 100 nm aralarında en kısa dalga boylarına ve dolayısıyla en yüksek enerjiye sahip UVC radyasyonu, üç radyasyondan en zararlı olanıdır. Neyse ama bu radyasyon ozon tabakası tarafından adeta iyice engellenir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.