DOLAR 32,3505
EURO 34,7964
ALTIN 2.395,41
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Üniversite tercih oranı yüzde 98’i geçti

27.08.2022
A+
A-

Üniversite kayıtları bu hafta sona eriyor. Hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde tercih oranlarının bu yıl geçen yıllara oranla barajların kaldırılmasıyla birlikte arttığını kaydeden İstanbul Esenyurt Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdür Vekili Dr. Öğretim Üyesi Tufan Öztürk, “Üniversite tercih oranı şu an yüzde 98,09 olarak açıklandı. Bu oranın yüksek olmasında tabi bazı etkenler var. Önceki yıllarda lisans ve ön lisans programı tercih edecek öğrencilerimizin 180 ve 150 gibi bir taban puanı tutturmaları gerekiyordu. Bu sene baraj kaldırıldı. Bundan dolayı da yüksek sayıda öğrenci üniversite tercihi yapabildi” dedi.

“Okurken sektörde olmak isteyen öğrenciler, vakıf üniversitelerine yöneldi”

Vakıf üniversitelerinde de devlet üniversitelerinde olduğu gibi tercih oranlarının yüzde 90’nı geçtiği görüldü. Özellikle İstanbul’daki hemen hemen tüm vakıf üniversitelerinde oranların ek kontenjanlarla birlikte yüzde 100’e ulaşacağı öngörülüyor. Adayların tercihte vakıf üniversitelerine büyük oranda yer vermesinin en önemli nedenini vakıf üniversitelerinin sektöre olan yakınlığı şeklinde yorumlayan Tufan Öztürk, “Tercih edilme oranını kayıtlarda da bekliyoruz. Nitekim vakıf üniversitelerinin tercih edilme oranının yüksek olmasının nedenleri arasında öğretim üyelerinin bir ayağının mutlaka sektörde olmasıdır. Öğrencilerimiz uygulama sahalarında çalışabiliyorlar. Bu nedenle de vakıf üniversitelerini tercih ediyorlar. Bunun yanı sıra bakıldığında genç nüfusun büyük çoğunluğu İstanbul’da yaşıyor. Vakıf üniversitelerinin de yüzde 90’a yakını İstanbul’da olunca doğal olarak vakıf üniversitelerinin tercih edilebilirliği bu anlamda artmış oluyor” diye konuştu.

Burs olanakları da tercihte etkili oluyor

Vakıf üniversitelerinde öğrenciye verilen bursların da tercihte etkili olduğunu söyleyen Öztürk, “Üniversitemizde öğrencilerimizin yüzde 99’u mutlaka bir burstan yararlanıyor. Bu sene fiyat olarak da oldukça makul bir ücret belirlendi. Ayrıca öğrencilerin şehir dışında bir üniversiteyi tercih ettiğinde yapacak oldukları harcamaların bilincinde olması da onları İstanbul’daki vakıf üniversitelerini tercih etmeye yönlendirdi. Bu nedenle öğrenciler İstanbul’da, ailelerinin yanında eğitimlerini sürmeyi tercih etti” ifadelerinde bulundu.

“Kayıt döneminde de güzel sonuçlar bekliyoruz”

Kendi üniversitelerinin de tercih kontenjanı doluluk oranlarının yüksek olduğunu belirten Öztürk, bu duruma programlarının uygulama alanlarının olmasının büyük etkisi olduğunu aktardı. Öztürk, “Üniversitemizde de uygulama alanlarımız mevcut. Öğrencilerimize, ailelerine tanıtım dönemlerinde üniversitemizin yetkinliklerini doğru bir şeklide aktarabildik. Doluluk oranımızın yüksek olmasında bu durumun etkisi büyük oldu ve öğrencilerimiz bizi tercih ettiler. Kayıtların da aynı oranda olacağını düşünüyoruz ve güzel bir sonuç bekliyoruz” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.