DOLAR 32,3733
EURO 34,9950
ALTIN 2.325,67
BIST 9.091,44
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Uluabat Gölü’nün çiçeği: Gölyazı

07.11.2018
A+
A-
1 / 22

Küçücük bir yarımada bile size yanı başımızdaki güzellikleri yeniden hatırlatabilir. Gölyazı’da tam böyle bir cennet… Uluabat (Apolyont) Gölü’nün heybeti ve dinginliğiyle, onu çevreleyen geniş sazlıklar ve çeşitli su kuşları temalı bir öğleden sonrasında, henüz herkes keşfetmeden ‘an’ın tadını çıkarmak isteyenler için huzurlu bir merkez üssü… İşte size Gölyazı gezi rehberi…

Fotoğraflar: Ezgi Kopuz (Hürriyet Seyahat Gezgini), Alamy, Bursa Nilüfer Belediyesi

2 / 22

Gölyazı, ‘Apollonia’ ismini mitolojide sanat, müzik, güneş, ateş tanrısı olan kentin koruyucu tanrısına borçlu. Antik surların içindeki yaşam modern bir halde devam ediyor.

3 / 22

İşinde gücünde olanların yanı sıra, karşılıklı evlerinin arasında laflayan komşu teyzeler merhaba dediğinizde “Hoş geldiniz” diye karşılıyorlar.

4 / 22

Burayı keşfetmek için insanüstü bir çabaya gerek yok, zaten minicik ve oldukça samimi.

5 / 22

Gölyazı Nilüfer İlçesine bağlı. Nilüfer, Bursa’dan bile daha eskiye dayanan yerleşim bölgelerine sahip ve asıl ilgi çekici olan Gölyazı aslında ‘Apollia’ adını taşıyan dokuz kentten sadece biri…

6 / 22

Yarımadanın etrafında irili ufaklı adacıklar da bulunuyor. Bunlardan biri olan Kız Adası’nda Apollon Tapınağına, Manastır adasında ise Hagios Konsantinos Kilisesi’ne ait kalıntılara rastlanıyor.

7 / 22

Antik mezarlıktan Osmanlı döneminden kalma yel değirmenine, kalesinden Zambaktepe ve Apollonia Tiyatrosu’na kadar Gölyazı kültürel anlamda görünenden çok daha fazlası… Keşfedilen yerlerin üzerimizdeki tesiri uçucu olmamalı. Bu da ancak söz konusu yerin dönemine o andan sıyrılıp, bir adım uzaklaşarak farklı bir gözle bakarak anlamaktan geçiyor.

8 / 22

Doğa ve kültür bir aradayken beklentiler de bir hayli yükseliyor. Gölyazı, küçük olmasına karşın iki-üç saatte hemen hemen her şeyi deneyimleyebileceğiniz bir adres.

9 / 22

Öyleyse, burnunuza leziz lokma ve gözleme kokuları gelerek başlayabiliriz.

10 / 22

Sonrasında antik kentin akropolünün yamacına doğru uzanalım, adaya giden yola gelmeden bir kilise göze çarpıyor, ismi Aziz Panteleimon Kilisesi ve 19. yy sonlarında inşa edildiği düşünülmekte.

11 / 22

Etrafta çay bahçesi, Turna ve Yayın balığı yiyebileceğiniz balık restoranları, sikke yapım atölyesi..

12 / 22

Kafanızı çevirip bakınca sanki sonsuzluğa uzanan Uluabat gölü sakin suyu üzerinde rengârenk balıkçı sandallarıyla nefes alıyor gibi.

13 / 22

Peki ya ağlayan çınarı hiç duymuş muydunuz? Çınar, kuşkusuz çok güçlü bir ağaç, bir ruhu ve duruşu var.

14 / 22

Tabii bu çınarın hikâyesi imkânsız bir aşka dayanıyor ve yedi asırdır Gölyazı’da önemli bir simge. Bahar aylarında fazla nemden dolayı yağmur suyu gibi akıtıyor sularını.

15 / 22

Mehmet Okatan’ın bir sözüne kulak verirsek: “Tarihin verdiği yorgunlukla. Yan yatmış bir ulu çınar. Lakin, yaşamaktan umudunu kesmemiş, uzanmış öylesine bağrı yanık, yaprakları hüzün, içi kan ağlarcasına savaşlara, acılara, kara sevdalara, tercüman olurcasına ardında sevgi bahçesi, açamayan gonca bir gül, önünde oluk oluk göz yaşlarının eseri, koca bir göl”

16 / 22

Her şey burada bitmedi. Gölyazı’da yerli gondollar var diyebilirim, Venedikvari yarım ada turu yapmanız şart.

17 / 22

Dört kişi, 25 TL ile makul bir şekilde aktivite moduna hazır olun, gayet eğlenceli aynı zamanda dinlendirici.

18 / 22

Arkeolojik zenginlikler için projeler gün be gün hız kesmeden devam ederken, Nilüfer belediyesi Gölyazı’nı turistik gözde haline getirmeye kararlı.

19 / 22

Fotoğraflanmak için sırada bekleyenler, günbatımı, Rum evleri, tarihi kalıntılar, göle özgü her ince detay…

20 / 22

Gölyazı’nı gezdikten sonra artık söyleyeceğiniz çok şey var. Buraya gelmişken zamanınız var ise Misi Köyünü de radarınıza alabilirsiniz.

21 / 22

En güzel kahvaltı burada!
Gölyazı Gönül Sofrası: Gölyazı’nın en güzel mekanı. Göl manzarasına karşı harika bir kahvaltı keyfi yapabilirsiniz.

22 / 22

Tatlı bir ailenin işlettiği yer. Fiyatlar da çok uygun. Kahvaltı dışında harika gözleme yapıyorlar. ile meşhur.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.