Ultra hızlı hyperloop treni ilk test sürüşlerini tamamladı
Çin’deki test sürüşleri başarıyla tamamlandı: “Dünyanın en hızlı kara tabanlı ulaşım teknolojisi olacak”
Independent Türkçe’de yer alan habere göre, Çin’deki ultra hızlı hyperloop treni ilk test sürüşlerini tamamladı.
Şanşi eyaletinde gerçekleştirilen üç test sürüşünde tren saatte 50 kilometre hıza ulaştı. Yeni nesil ulaşım aracının nihai amacı ise yolcuları veya kargoları saatte yaklaşık 1000 bin kilometre hızla gidecekleri yere ulaştırmak.
Yenilikçi araç, Datong bölgesindeki bir test hattında çalıştırıldı. Hyperloop tesisinin inşaatı nisan ayında başlamıştı.
Test aşamasına geçilmesi ise bir yıldan az sürdü.
Trenin test edildiği tesisi inşa eden savunma firması Çin Havacılık Bilimleri ve Endüstrisi Kurumu, ilk denemelerde “her şeyin yolunda gittiğini” açıkladı.
Proje planlandığı gibi giderse tren, dünyanın en hızlı kara tabanlı ulaşım teknolojisi olacak.
Hyperloop nedir?
Hyperloop sisteminde araçlar, bir tünel içindeki basınç kapsülleri üzerinde hareket ediyor. Sisteme özel motorlara sahip bu araçlar, boru şeklindeki bu vakumlu ortamda çok daha hızlı gidebiliyor.
Türkçe’de “hızyuvar” diye de bilinen bu teknoloji ilk kez 2012’te SpaceX ve Tesla CEO’su Elon Musk tarafından ortaya atıldı.
Musk bu fikri hayata geçirmek için The Boring Company’yi kurdu. Bunu uzay firması Virgin Galactic’in kurucusu Richard Branson’ın Virgin Hyperloop şirketi izledi.
Önceki yıllarda bu firmalar birçok ilki başardı ama çalışmaları büyük ölçüde fon yetersizliği sebebiyle yavaş ilerliyor.
Halihazırda maglev trenleri gibi yenilikçi ve son derece hızlı ulaşım araçlarının gündelik hayatta kullanıldığı Çin’in hyperloop teknolojisine gözünü dikmesi ise ülkenin bu alanda öncü olup olamayacağı sorusunu gündeme getiriyor.
Çin bu alana büyük yatırım yapıyor
South China Morning Post’un haberine göre 14 Ocak’ta Çin’deki üç test sürüşü sırasında araç yalnızca 210’ar metre mesafe kat etti.
Zira mevcut hat sadece iki kilometre uzunluğunda. Çinli yetkililer hattı birkaç yıl içinde 60 kilometre uzatmayı hedefliyor.
Ülkedeki yüksek hızlı demiryolu ağının toplam uzunluğu 42 bin kilometreyi aşıyor. Çin bu ulaşım ağında dünyada lider konumunda.
Bunun yanı sıra yetkililer, iki yıl içinde ülkedeki trenlerin maksimum hızının saatte 400 kilometreye çıkarılacağını iddia ediyor.