DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C
Per 17°C

Uğur Okulları Ortaokul Akademik Kurulu Liselere Geçiş Sınavı’nı değerlendirdi

20.06.2020
A+
A-

Sınav, iki oturumda yapıldı. Birinci oturum 09.30’da, ikinci oturum ise 11.30’da başladı. Sınavın birinci bölümünde öğrencilere 50 soruluk sözel bölge için 75 dakika vakit verildi. İkinci birim ise 40 soruluk sayısal bölge testi için öğrencilere 80 dakika vakit tanındı.Sınavda A, B, C ve D almak üzere öğrencilere 4 ayrı kitapçık verildi. Uğur Okulları Sınavlardan Sorumluluk Sahibi Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt ve Ortaokul Akademik Kurulu sınavı değerlendirdi:

Uğur Okulları Sınavlardan Sorumluluk Sahibi Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt:

LGS bu yıl, okullarımızda Covid-19 nedeniyle son derece üstteki düzey önlemler alınarak gerçekleştirildi. LGS’deki sorular MEB müfredatına ve kazanımlarına bağlı kalınarak sorulmuştur. MEB’in sene boyunca yayımlamış olduğu misal sorularla genel anlamda ahenkli sorular sorulduğu gözlemlenmiştir. MEB’in belirlediği birinci dönem konularından sorular yer almıştır. Konu eksiği bulunmayacak şekilde ahenkli çalışan, sorgulayarak öğrenme biçimini benimseyen, yorum yapabilme gücü ve dikkati yüksek öğrencilerin zorlanmadan yapabileceği bir sınav olmuştur. Günlük hayatla ilişkilendirme ve temel bilgileri izah etme ağırlıklı bir sınav uygulanmıştır.

LGS’nin geneline bakıldığında, sorularda anlatımın uzun ve yoruma dayalı olduğu, görsel tablo ve grafik açıklama bilgisinin ölçüldüğü görülmektedir. Matematik ve Türkçe derslerinde çeldiricileri kuvvetli sorular olduğu için diğer derslere tarafından seçiciliği artmıştır. Matematik öğrencinin sıralamasını belirleyecektir. Matematik ve Türkçe sınavlarındaki sorular inceleme ve birleşim gücü yüksek olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği yapıda sorulmuştur. Fen Bilimleri dersinde ise soruların geçen seneye göre daha uzun anlatımlar içerdiği, deney ve gözlemlerin kullanıldığı ve orta güçlük derecesinde olduğu bilgisi paylaşıldı. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde ise A kitapçığı 7. soruda 5. derslik kazanımlarına ait bir sorunun yer aldığı görülmektedir. T.C.İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde ise genel olarak paragrafı yorumlamaya dayalı sorular sorulurken uyarı ve data gerektiren bir iki soruya da yer verildiği iletilmiştir. Genel anlamda öğrencilerin bazı soruları birkaç kere okuduğu bilgisini de aldı. Ahenkli kitap okuyan öğrencilerin okuma, kavrayış ve zamanı iyi değerleme konusunda daha başarılı olacaklarını bu sınavda da gözlemlemiş olduk.

Türkçe Ortaokul Akademik Komite Üyesi Handan Büke:

20 sorudan oluşan Türkçe dersi soruları, pandemi sürecinden dolayı öğrencilerin yüz yüze eğitim aldığı birinci dönem konularından oluşmaktadır. Sorular, her ay MEB göre yayımlanan misal sorularla benzerlik göstermektedir. Sorular; okuma becerisini ölçme, tablo- grafik tanımlama, Türk Dili becerisini ölçme, sözel mantık yorumlamaya tarzında hazırlanmıştır. Soruların birkaçının içeriğinde disiplinlerarası yaklaşıma yer verilmiştir. Metin açıklama sorularında güncel konulara da yer verilmiştir. Salt görsel açıklama ya da metin üzerinden görsel çıkarımı sorularına yer verilmemiştir. Sorular çoğunlukla uzun tarzda hazırlanmıştır. Okuma anlayış ve tanımlama ile imlâ noktalama ve gramer sorularına yer verilmiştir. MEB konu ve kazanımlarına genel anlamda uyulmuştur. Sözel mantık tanımlama soruları misal sorularda yer verildiği gibidir. Sınavın genelinde öğrencinin sadece bilgisini yok okuma becerisi, tahlil etme, yorumlama ve mantıklı düşünme gücünü de sorgulayan, öğrenciye çıkarım yaptıran tarzda sorulara yer verilmiştir. Bilhassa 4-5 soru seçici olmuştur. Ahenkli çalışan, özenli okuyan öğrencilerin zorlanmadan yapabilecekleri bir imtihan olmuştur.

Sosyal Bilgiler Ortaokul Akademik Komite Üyesi Burcu Aksoy Sertkahya:

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük dersinde sorular, Milli Eğitim Bakanlığı’nın pandemi sürecinde belirtmiş olduğu kazanımlara ve müfredata uygun bir şekilde yalnızca birinci dönem konularını ve kazanımlarını içermiştir.

Sınavda öğrencilerin sorumlu oldukları her üniteden soru sorulmuş olup sorularda, genelde bilgi paragraf içinde verilerek öğrencilerin paragrafta verilen bilgileri yorumlaması istenmiştir. Paragraflarda ise cümleler açık ve net biçimde açıklama edilmiş olup uyarı ve bilgi gerektiren bir iki soruya da yer verilmiştir. Yıl içinde yayınlanan misal sorular, harita ve görsellerden de oluşuyordu bu nedenle sınavda harita ve görsel içerikli soruların sorulması da bekleniyordu. Ama bu stil sorulara sınavda yer verilmemiştir. Sene her tarafında konu eksiği bulunmayacak şekilde çalışan ve açıklama yapabilme gücü yüksek öğrencilerin yapabileceği düzeyde bir sınav olmuştur.

 Din Kültürü ve Etik Bilgisi Ortaokul Akademik Komite Üyesi Muhammed Yasin Bekir:

Din Kültürü ve Etik Bilgisi bölümünde yer alan soruların büyük çoğunluğu MEB kadar daha önce açıklandığı şekilde yüz yüze eğitim döneminde işlenen kazanımlara aittir. Yayınlanan imtihan sorularına baktığımızda yalnızca A kitapçığında yer alan 7. sorunun 5. sınıf kazanımlarına ait bir soru olduğunu görmekteyiz.

Sorular genel anlamda ilgili ayet, hadis ve metinler yoluyla günlük hayatla ilişkilendirilerek basit ve kolay tarzda hazırlanmıştır. Soruların “Kader İnancı” ve “Zekât ve Sadaka” ünitelerindeki kazanımlara ağırlık verilerek oluşturulduğunu görmekteyiz. Sınav konularına dahil olan “Din ve Hayat” ünitesinden soru sorulmamıştır. 

Sorular MEB göre yıl içerisinde yayımlanan misal sorularla büyük oranda benzerlik göstermektedir. Sorular genelde öğrencilerin okuma, kavrama ve açıklama yapabilme becerilerini sorgulamaya yönelik tarzda hazırlanmıştır. böylece konu eksiği bulunmayan ve sene içerisinde okuma becerisini artırmaya karşın incelemeler yapan öğrencilerimizin daha bakımlı bir sınav geçirdiğini söyleyebiliriz.

Tanıdık Olmayan Dil Ortaokul-Lise Akademik Kurul Üyesi Serra Erdem:

Çoğunlukla, okuduğunu kavrayış, grafik okuma ya da çıkarım gerektirecek açıklama yapma becerilerini ölçen sorular bulunurken üstteki seviye uyarı becerisi gerektiren tablo okuma sorularına bu sınavda yer verilmediği gözlenmiştir. Üniteler arası helezoni bir soru yapısı kullanılmadığı, daha fazla diyalog sorularına yer verildiği ve bu diyaloglara yan kalarak çıkarımlar yapılması istendiği görülmüştür. Çoğunlukla soru köklerinde inşa olarak olumsuz soru köklerine yer verilmiştir. Akademik yıl her tarafında MEB tarafından yayınlanan misal soruları ile karşılaştırdığımızda, okuduğunu anlama ve diyalog sorularını özümseyerek yapan öğrenciler meydana çıkan bu soruları dikkatle okuduğunda rahatlıkla yanıt verebilecek ve başarılı olacaktır.

Matematik Ortaokul Akademik Komite Üyesi Zuhal Namlısoy:

Sorular fazla güzel hazırlanmış, itinalı okumayı, anlamlandırmayı ve odaklanmayı gerektirmektedir. Sorular, her ay MEB göre yayımlanan misal sorularla benzerlik göstermektedir. 

Problemler hakiki hayata uygun modellerle zenginleştirilmiştir. Öğrencilerin dürüst çözüme ulaşabilmesi, mantıklı düşünme gücünün iyi derecede olmasına bağlıdır, sentez ve inceleme yapabilen öğrenciler çok rahatlıkla soruları çözebilirler. 7. sınıf kazanımlarına başat olan öğrencilerin daha başarılı olabileceği anlaşılmıştır. Soruların bazıları uzun çözümler gerektirdiği için öğrenciler sınavı yetiştirememe sorunu yaşamışlar.
Kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin okuma, kavrayış ve zamanı iyi yönetme konusunda daha başarılı olduğu gözlemlenmiştir. 

Tanımları ve işlemlerdeki özellikleri haberdar olan öğrencilerin zorlanmadan çözebilecekleri türden sorular da sorulmuştur. Düzenli ders tekrarı yapan, anlamadan hiçbir konuyu geçmeyen, pekiştirmek için de kesintisiz soru çözen öğrencilerin başarılı olabileceği bir sınav olmuştur.
Bu sınavda matematik özellikle süre yönetimi açısından eleyici olmuştur.

Fen Bilimleri Ortaokul Akademik Kurul Üyesi Filiz Polat:

LGS sınavında sayısal bölümün Fen Bilimleri sorularının Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın 8. sınıf birinci dönem konularına ve kazanımlarına uygun bir şekilde hazırlandığını söyleyebiliriz. Sorularda 2. üniteye yük verilmiştir. Öğrencilere sorumluluk sahibi oldukları her üniteden soru sorulmuştur. LGS fen bilimleri soruları yıl içerisinde yayınlanan misal sorular ile il bazlı sorulara benzerlik göstermektedir. Imtihan bu sene renkli olarak hazırlanmıştır. Sınavda fen okuryazarlığının ön planda olduğunu söyleyebiliriz.

Bir Takım sorularda bilimsel deney düzeneklerinin kullanıldığını, soruların gözlem ve araştırmaların üzerine kurgulandığını görmekteyiz. Sorular; öğrencilerin öğrendiği bilgiyi kullanım, verileri karşılaştırma, okuduğunu kavrama ve izah etme yeteneğini geliştirme gibi becerileri ölçmektedir. Keza sorularda grafikler kullanılarak çözümlemeli düşünme becerisini geliştirme de ölçülmüştür. Bazı sorularda öğrenciler bilimsel düşünmeye teşvik edilerek olaylar arasında bağlantı kurmaları istenmiştir. Sorularda günlük hayatımızdan örneklere de yer verilmiştir. Sorulardan bazıları uzun paragraflardan oluşmaktadır. Bu soruların titiz okunması öğrencileri içten cevaba ulaştıracaktır. Sınavın genel olarak orta zorlukta olduğunu söyleyebiliriz.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.