DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Açık
İstanbul
19°C
Açık
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C
Per 18°C

Uganda’da ebola salgını: Vaka sayısı 75’e yükseldi

24.10.2022
A+
A-

Uganda’da ebola salgını: Vaka sayısı 75’e yükseldi

Uganda’da ebola salgınının kontrolden çıkmasından korkuluyor. Ülkede vaka sayısı 75’e çıktı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, hastaların sevk edildiği Uganda’nın başkenti Kampala’daki Mulago hastanesinde dokuz kişinin daha Ebola virüsü testi pozitif sonuçlandı. Bunlarla birlikte hastanenin karantina ünitesindeki pozitif vaka sayısı 14’e yükseldi.

Sağlık Bakanı Dr. Jane Ruth Aceng, 9 pozitif vakanın yakın zamanda Mulago hastanesinde ölen bir kişinin temaslıları olduğunu söyledi. Bu kişilerin tamamı Ebola’dan en çok etkilenen Kassanda bölgesinden ve dokuz kişiden yedisi bir aileye mensup. Diğerleri ise bir sağlık çalışanı ve eşi.

Resmi rakamlara göre, bugüne kadar ülkede 28 kişi ebola sonucu hayatını kaybetti. Ancak bu sayı gerçekte çok daha fazla olabilir.

Ebola nedir?

Ebola ciddi, ölümcül, bulaşıcı bir hastalık.

Meyve yarasalarından kaynaklandığı düşünülen virüs ilk olarak 1976 yılında, bugünkü Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin sınırları içinde yer alan Ebola Nehri’nin yakınlarındaki bir salgın sırasında keşfedildi.

Uganda’da salgın neden bu kadar ciddi?
Uganda’daki ilk vaka 20 Eylül’de tespit edildi ancak hastalığın bundan üç hafta önce başlaması endişe yarattı.

Ebola virüsü taşıyan birinin kanı, kusmuğu, dışkısı ya da vücut sıvısıyla; yaralı cilt, ağız ya da burun üzerinden doğrudan bir temas gerçekleştirenlere virüs bulaşıyor.

Virüs idrarda ya da menide de bulunabiliyor.

Virüs ayrıca yine yaralı ciltler yoluyla; kontamine olmuş yatak takımı, giysiler ve yüzeyler üzerinden de yayılabiliyor.

Yas tutanların vücutla doğrudan teması varsa cenazeler özel bir risk oluşturabiliyor.

Tespit edilen 31 vakanın çoğu, Uganda’nın merkezindeki Mubende bölgesinde bulunuyor. Burada şimdiye kadar 6 kişi Ebola yüzünden hayatını kaybetti.

Ancak ölü sayısı daha fazla olabilir. Sağlık bakanlığı, test edilmeden gömülen ve teyit edilmiş vakalarla temaslı 18 ölüm olduğunu açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Ebola ile bağlantılı ölüm oranlarının yüzde 41 ile yüzde 100 arasında olduğunu tahmin ediyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.