DOLAR 32,2720
EURO 34,7381
ALTIN 2.400,26
BIST 10.336,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 17°C
Cum 16°C
Cts 20°C

Twitch’in Baskısına Dayanamayan Yayıncı, Bir Müziğin Telif Haklarını Satın Alacak

09.11.2020
A+
A-

Dünyanın en popüler canlı yayın platformlarından bir tanesi olan Twitch, bir süredir yayıncıları zorlayan adımlar atıyor. Platform özellikle de yayın ya da videolarda kullanılan müziklere takmış durumda. Çünkü platform, yayıncıların kullandıkları telifli müziklere göz yummuyor ve bu tür içerikleri engelliyor. Yaşanan son bir gelişme ise milyonlarca takipçiye sahip olan bir yayıncının, bu konudaki görüşünün ne yönde olduğunu gözler önüne seriyor.

Profesyonel bir Overwatch oyuncusu olan xQc lakaplı yayıncı Felix Lengyel, uzunca bir süredir Twitch yayınları yapıyor. Yayınlarının sonunda da The Killers grubunun Exitlude isimli şarkısını kullanan xQc, Twitch’in son hamlelerinin ardından bu şarkıdan vazgeçmek durumunda kaldı. Ancak bu duruma daha fazla dayanamayan yayıncı, konuyla ilgili yaptığı açıklamalarda bedeli ne olursa olsun Exitlude’un haklarını satın almayı planladığını söylüyor.

“Kanalımla Exitlude şarkısı bütünleşmiş durumda”

xQc

xQc’ye göre Exitlude şarkısı, yayın yaptığı kanalla bütünleşmiş durumda. Hal böyle olunca da bu durumun değişmesini istemeyen Lengyel, talep edilecek tüm bedelleri ödemeye hazır olduğunu söylüyor. Hatta konuyla ilgili olarak da The Killers’la iletişime geçip, talebini dile getireceğini söyleyen xQc, bu talebin kabul göreceğini düşündüğünü ifade ediyor. Üstelik genç yayıncı, müzisyenlerin belirleyeceği fiyatı ödemeye de hazır olduğunu vurguluyor.

Aslına bakacak olursa bu konuda hem Twitch hem de xQc’nin haklı olduğunu söylemek gerek. Neticede müzisyenlere ait şarkıların yasal hakları oluyor. Ancak olaya diğer yandan baktığımızda, yayıncıların para kazanmasını sağlayan şeylerin bu şarkılar olmadığı aşikar. Ayrıca Twitch, geçtiğimiz ay da yayıncıların telif sorunu yaşamasının önüne geçen bir müzik kütüphanesi duyurdu. Platform, “Soundtrack by Twitch” isimli bu kütüphaneyle yayıncıları, telif haklarından arındırılmış müziklerle buluşturmaya çalıştı ancak görünen o ki bu kütüphane de yayıncıları memnun etmedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.