DOLAR 32,2636
EURO 34,7683
ALTIN 2.454,29
BIST 10.218,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 20°C

Türkiye’ye Geri Getirilen 42 Eser Antalya Müzesi’nde Sergilendi

TÜRKİYE’den 1960’lı yıllarda ABD’ye kaçırılan 41, İngiltere’ye kaçırılan 1 eser olmak üzere toplamda 42 eser Türkiye’ye geri getirildi. Maddi değeri 61,9 milyon dolar olan eserler Antalya Müzesi’nde ziyarete açıldı. Çeşitli dönemlerde ABD’ye …

05.02.2024
A+
A-

TÜRKİYE’den 1960’lı yıllarda ABD’ye kaçırılan 41, İngiltere’ye kaçırılan 1 eser olmak üzere toplamda 42 eser Türkiye‘ye geri getirildi. Maddi değeri 61,9 milyon dolar olan eserler Antalya Müzesi’nde ziyarete açıldı.

Çeşitli dönemlerde ABD’ye kaçırılan 41 eser ve İngiltere’ye kaçırılan 1 eser olmak üzere toplamda 42 eser Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın iş birliğiyle Türkiye‘ye geri getirildi. 61,9 milyon dolar değerindeki eserler Antalya Müzesi’nde sergiye açıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Ak Parti Antalya milletvekilleri İbrahim Ethem Taş, Kemal Çelik, MHP Antalya Milletvekili Hilmi Durgun’un da yer aldığı törende eserler müzeye kazandırıldı. Eserlerin, 1960’lı yıllarda Burdur’da bulunan Boubon Antik Kenti’nden kaçırıldığı tespit edildi. ABD’de çeşitli müzeler ve özel koleksiyonlarda bulunan Anadolu kökenli eserlerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca delil toplama, arşiv araştırması, eski fotoğraf ve görsellerin tespiti gerçekleştirilerek ABD Manhattan Bölge Savcılığı ve ABD İç Güvenlik ve İstihbarat Birimi ile paylaşıldı. Yapılan soruşturmalar neticesinde iki ülke arasındaki iş birliği sayesinde eserler yurda döndü. Ayrıca bu eserlerden İngiltere’den iadesi sağlanan anıtsal bronz imparator heykeli de bir koleksiyonerden alınarak Antalya Müzesi’ne getirildi. İmparator Valerianus’a ait heykel, 2022 ve 2023 yıllarında ABD’den iadesi sağlanan İmparator Lucius Verus ve İmparator Septimius Severus’a ait heykellerle birlikte, Boubon Antik Kenti’nden çalınan heykellerden dördü de Türkiye koleksiyonlarına yeniden kazandırılmış oldu. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, eserlerin getiriliş süreciyle ilgili konuştu. Eserlerin nadir bulunan örnekler olduğunu anlatan Bakan Ersoy, ABD ve İngiltere’den getirilen 42 eserimizden 22’si idol başıdır. Bu eserler oldukça nadir bulunuyor. Sahip olduğumuz kültürel mirasın dünya yansımasını anlamak açısından oldukça güzel bir örnektir. MS 2. yüzyıla tarihlenen eserler de bulunmaktadır. Yasa dışı yollarla elde edilen bu eserlerin ağırlıkla ABD’ye götürülüp müze ve koleksiyonlara satıldığı tespit edildi dedi.

‘ESERLERİN MADDİ DEĞERİ 61,9 MİLYON DOLAR’

ABD İstanbul Başkonsolosu Julie A. Eadeh de Türkiye ile ABD arasındaki iş birliğine dikkati çekti. Eadeh, Eski çağlardan günümüze kadar gelen bu güzel mirası ziyaret etme fırsatı bulmuş olduk. İkili anlaşmalar sayesinde bu güzel iş birliğinin sürekli devam edeceğini düşünüyorum. ABD’nin büyükelçiliği çok güzel yatırımlar yaptı. Geçmişin korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusu sadece Türkiye’nin değil tüm dünya için önemli. Eserlerin toplam değeri 61,9 milyon dolar diye konuştu.

GETİRİLEN ESERLER

Getirilen eserler arasında Roma döneminden Kybele heykelciği, minerva başı, kadın heykelciği, manerva büstü biçimi ağırlık, Killia tipi idol başlıkları, Terracotta kadın başı, Arakaid dönemi siyah figürlü olpe, MÖ 6. yy ait Orientalizan vazo, Kybele başı, Roma döneminden Satyr heykelciği, MÖ 4. yüzyıla ait Frig başlığı tipli bronz miğferler yer alıyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler.com

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.