Türkiye’nin yeni kamikazesi Alpagu! Kamikaze drone Alpagu’ya karşın çalışmalarda sona gelindi. Alpagu sene sonuna dürüst emniyet güçlerinin…
Alpagu, tek bir asker göre kullanılabilecek; zırhlı araçlardan, Akıncı ve Anka gibi silahlı insansız hava platformlarından atılabilecek. Türk savunma sanayisinin son dönemde en dikkat çeken ürünlerinden kamikaze drone’lar yakın zamanda çeşitlenecek.
Türkiye’ye kamikaze drone olarak bilinen vurucu insansız hava araçlarını kazandıran STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ. bu alandaki mahsul çeşitliliğini ve araçların yeteneklerini artırmaya yönelik araştırmalar yürütüyor. Teslimatları süren Otonom Döner Kanatlı Vurucu insansız hava arabulucu Kargu, meskun mahallerde mümkün hedeflerin tespiti ve gerektiği durumlarda ödev iptali fonksiyonlarına sahipken, nihai deneme aşamasında olan Alpagu ise; geleneksel savaş ortamlarında hafif yapısıyla çabuk dalışlar yaparak belirlenen hedeflere hasar verici saldırılar gerçekleştirebiliyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından muharebe sahasında etkili şekilde kullanılmaya başlanan Kargu’dan sonra, STM, Otonom Sabit Kanatlı Vurucu İHA Alpagu için yürüttüğü çalışmalarda ise sona geldi. Ağırlığı 2 kilogramın altında olan Alpagu‘ya dünyada aynı niteliklerde yalnızca 3 platform bulunuyor.
Alpagu, ufak boyutu ve hafifliğine rağmen üzerinde hedefini etkisiz ışık halkası getirebilecek kadar patlayıcı taşıyor, fazla uzakta mesafelerde tayin yapabiliyor ve tek bir asker göre kolayca taşınıp tahsis alanında fazla seri kullanılabiliyor. Alpagu hem üzerideki suni akıl ve manzara işleme kabiliyetleri, sessizliği, taşıdığı patlayıcıyı hedefe bütün ulaştırma yetenekleriyle manâlı bir sürpriz etkisi ve operasyonel üstünlük sağlıyor.
Zorlu bir geliştirme sürecini başarıyla tamamlayan STM, sahada yoğun testlere devam ediyor. Laçerden fırlatma, uçuş, maksat varmak ve etkisiz hale getirme kabiliyetleri test edilen ve iyileştirilen Alpagu, oldukça başarılı sonuçlara ulaştı. Testlerin çok kısa vakit içerisinde sona ermesi ve yıl sonuna Alpagu’nun TSK kullanımına sunulması hedefleniyor.
Dünyada çok eksik muadili bulunan Alpagu, sahip olduğu üstün kabiliyetler yanına, sürü olarak kullanılabilme yeteneği, öbür platformlara entegre olabilmesi gibi özelliklerle rakiplerinden ayrışıyor.
Alpagu, tek bir asker kadar kullanılabildiği gibi zırhlı araçlar üzerinden çoklu lançerlerden atılabilecek versiyonları da olacak. Alpagu’nun, Bayraktar Akıncı Taarruzi İHA, Anka gibi silahlı insansız hava platformlarından atılacak versiyonları geliştirilecek.
STM’nin gündeminde, Alpagu‘nun daha büyük, daha artı patlayıcı taşıyabilen, daha uzun menzilli ve daha seri versiyonları da bulunuyor. 2 kilogramın altındaki minik boyutlu platformu geliştirebilme kabiliyeti doğru daha büyük platformlar çok kısa zamanda kullanıma hazırlanmış ışık halkası getirilebilecek.
Alpagu’nun daha büyük versiyonlarına ilişkin araştırmalar sonunda 10 kilogramın üstünde ve daha büyük hedeflere angaje olabilen platformlar üretilecek.
Bu yıl başlayacak teslimatların gerisinde, gelecek yıldan itibaren çeşitlenecek ürünlerle bir Alpagu mahsul ailesi oluşturulması amaçlanıyor.
Alpagu ve Kargu benzer segmentte!
öte taraftan Alpagu, uzakta seziş, görünüm işleme ve peşine düşüp takip yeteneği olan Togan gibi silahsız İHA platformlarına entegre şekilde tahsis yapabilecek.
Kargu’lar üstünde sürü harekatı kabiliyeti geliştiren STM, ilerleyen dönemde Alpagu ve Kargu’nun aynı sürüde, ayrı ödev tipleri için kullanılabildiği bir başvuru formu konseptini hayata geçirecek.
STM Hakkında
Savunma Sanayii’ne mühendislik, teknoloji ve danışmanlık alanlarında çeyrek asırdan uzun bir süredir hizmet veren STM, bugün sahip olduğu temel kabiliyet ve teknolojilerini askeri deniz platformlarından uydu çalışmalarına, siber güvenlikten büyük veri analitiği ve yapay akıl uygulamalarına varan stratejik alanlarda kullanarak ülkemizin ihtiyacı olan kritik alanlarda araştırmalar yürütmektedir.