DOLAR 32,3692
EURO 34,9458
ALTIN 2.325,68
BIST 9.091,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Türkiye’nin gizli balistik silahı ortaya çıktı!

18.10.2022
A+
A-

Türkiye’nin gizli balistik silahı ortaya çıktı!

ShiftDelete’den Mert Can Aka’nın haberine göre,
Türkiye insansız hava araçları alanında büyük bir ilerleme sağladığı için genelde SİHA’lar ve onlara özel geliştirilen mühimmatlar göz önünde oldu. Fakat Roketsan birçok farklı türde füze tipi üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Bu doğrultuda gözlerden uzak bir şekilde geliştirilen Tayfun isimli balistik füze bugün ilk atışını gerçekleştirdi.

Yerli balistik füze Tayfun, ilk atış testinden başarıyla geçti!

Geçtiğimiz aylarda Savunma Sanayii Başkanı tarafından yapılan açıklamalar ile Roketsan üretimi yeni füzeleri ve özelliklerini paylaştık. Tabii 2021 ve 2022 içerisinde atış testleri yapılan ve bir kısmı halihazırda görevde bir kısmı da önümüzdeki dönemde envantere alınacak Atmaca, Bora ve Yıldırım füzelerinin de özelliklerine de yer verdik.
Fakat bugün karşımıza çıkan öncekilerden çok daha farklı. Roketsan tarafından büyük bir gizlilikle geliştirilen Tayfun isimli yerli kısa menzilli balistik füze ilk atış testini başarıyla tamamladı. 561 kilometre uzaktaki hedefini saatte 4.428 km/s hıza ulaşarak yalnızca 458 saniyede vurdu.

NOTAM verilerine göre de bu süreçte yerden 90+ km irtifaya yükseldiğini görüyoruz. Yani uzayın sınırında seyir ederken hedefine yönelerek başarılı isabet gerçekleştirdi. Tabii menzili bugün vurulan hedeften çok daha yüksek. Henüz netleşmeyen bilgilere göre 800 km’ye kadar etkili görev gerçekleştirebiliyor.

Tabii hizmete hazır diğer füzelerin de menzilleri 2 ve 3. bloklar ile bir hayli yükseliyor. Örneğin Bora füzesi 300 km’ye yakın bir menzile sahip. Yıldırım füzesinin ise 150, 300 ve 900 km menzile sahip 3 farklı versiyonu bulunuyor. Hatta 2 bin 500 km menzile sahip Blok-IV’ün de geliştirme aşamasında olduğunu biliyoruz. Fakat şu an için herkesin gözdesi Tayfun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.