DOLAR 35,5040
EURO 36,6083
ALTIN 3.051,93
BIST 9.715,86
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 7°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
7°C
Hafif Yağmurlu
Çar 8°C
Per 9°C
Cum 8°C
Cts 10°C

Türkiye’nin Finansal Okuryazarlık Oranı Açıklandı: “Bütçe Yapan Bile Yok”

07.09.2023
A+
A-

Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, para kazanmanın zor olduğunu bilirsiniz. Neticede gökten para yağmadığına göre, bir işe emek vermeniz ve bunun karşılığını almanız gerekecektir. Tabi para kazanmakla her şey bitmiyor. Yatırım yapmak, ev veya araba sahibi olmak isteyen bireylerin gelir/gider dengesini kurması gerekiyor. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği (FODER) Başkanı Zekeriya Öztürk ise Türkiye’nin bu konuda çok da iyi olmadığını söylüyor.

Anadolu Ajansı’na verdiği demeçte “Para ile ilişkimiz çok yoğun ama finansal okuryazarlık çok bilinmiyor. Bununla ilgili yapılan araştırmalarda ölçümleme yöntemlerine baktığımızda Türkiye’de finansal okuryazar oranı yüzde 70’ler civarında. Kadınlarda maalesef yüzde 60’ların biraz üzerinde.” ifadelerini kullanan Öztürk, vatandaşların neler yapması gerektiğini de anlattı.

“Her şeyin başında bütçe yapmak geliyor”

Türkiye'de finansal okuryazarlık

Diğer her şeyden önce bütçe yapılması gerektiğinin altını çizen Zekeriya Öztürk, bununla ilgili şöyle konuştu: 

Birçok insan aslında düzenli olarak bütçe yapmıyor. Halbuki son derece basit; gelirleriniz belli, bazılarının değişken olabilir. Giderlerinizin sabit olanları var bir de değişken olan kısımları var. Bazen şunu yapabiliyor insanlar; ihtiyacı olmasa da isteğini kendisini mutlu etmek için birtakım alışverişler yapabiliyor. Bu da borçlanmasına özellikle kredi kartı borçlarının artmasına sebep olabiliyor.

Peki bütçe hesabı nasıl yapılır?

Başkan Öztürk, insanların nasıl bütçe hesabı yapabileceklerine ilişkin “Biz burada insanları bu tür şeyleri yapmadan önce düşünmeye, ‘buna ihtiyacım var mı? Yoksa gerçekten bu benim ihtiyacım mı? İsteğim mi? ’10 saniye düşünmelerini tavsiye ediyoruz. Bu pratiği geliştirdiğinizde otomatikman bütçenizi daha iyi yönetecek ve değerlendireceksiniz.” ifadelerini kullandı.

Kredi kartı kullanırken dikkat edilmeli!

kredi kartı kullanımı

Özellikle de yapılan alışverişlerin kredi kartı borçlanmasını artırdığını söyleyen FODER Başkanı Öztürk’e göre kredi kartına ulaşmak çok kolay olsa da kredi kartlarını kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Gelir/gider dengesinin sağlanması gerektiğini anlatan Öztürk, gençlere bazı tavsiyelerde bulundu: 

“Tasarruf yapma alışkanlığı edinin”

Zekeriya Öztürk’ün gençlere yönelik tavsiyeleri şöyleydi:

Benim gençlere önerim; tasarruf yapma alışkanlığını edinmeleri. Bununda yolu önce gelir/gider düzenini takip etmekten gelir. Suyu ve elektriği bol değil, gerektiği kadar kullanmak da bir tasarruf yöntemidir. Giderlerini kontrol eden insanlar ileri yaşlarında çok daha rahat ediyorlar. Biriktirdiğiniz paraları doğru şekilde kullanmak da ülkedeki tasarrufları doğru şekilde kullanmak anlamına gelir… Webtekno’yu Threads’de takip et, haberleri kaçırma

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.