DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 20°C

Türkiye’nin En Ucuz Elektrikli Otomobili Hakkında Kahreden Açıklama: “Ek Vergiler Olmasa 200 Bin TL Daha Ucuz Olacaktı”

08.05.2023
A+
A-

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Çinli otomobil üreticisi Leapmotor‘un T03 olarak isimlendirdiği elektrikli modelini Türkiye’de resmen satışa sunduğunu aktardık. Leapmotor T03, Türkiye’deki en ucuz elektrikli otomobil olması açısından dikkat çekiciydi. Ancak buna rağmen dikkat çekici bir husus vardı. Aracın fiyatı olması gerekenin üzerindeydi. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan birkaç ay önce bir karar almış ve Çin’den gelen elektrikli otomobillere yüzde 40 ilave gümrük vergisi uygulanmasına hükmetmişti.

Şimdiyse 799 bin TL karşılığında satın alınabilen T03 ile ilgili dikkat çeken bir gelişme yaşandı. Aracı Türkiye’ye ithal eden Ulu Motor’un CEO’su Mahmut Ulubaş, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Habertürk’e konuşan Ulubaş, aracın aslında çok daha ucuza satılabileceğini ancak ilave gümrük vergisi kararının buna sekte vurduğunu anlattı. Gelin hep birlikte o fiyata yakından bakalım.

“200 bin TL daha ucuz olurdu”

leapmotor t03

Mahmut Ulubaş’ın yaptığı açıklama, eksiksiz olarak şöyleydi: “Eğer ek vergi kararı olmasaydı, otomobilin fiyatı 200 bin TL kadar daha düşük olurdu.” İşte bu açıklama, Leapmotor T03’ün olması gereken fiyatın 599 bin TL civarı olduğunu gözler önüne seriyor. Ancak vergilendirme sistemi, bu uygun fiyata mani oldu.

Şunu da belirtelim; 6886 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı sadece Leapmotor’u değil, Skywell, Chery ve hatta Tesla’yı bile etkiledi. Bilenler vardır; Tesla, Türkiye’ye giriş yaparken daha uygun fiyatlı olan Model 3’ü getiremedi. Bunun nedeni, Tesla Model 3’ün Çin’de üretiliyor olması nedeniyle ilave gümrük vergisine maruz kalışı idi.

Yüzde 15 hedefleri var

Ulu Motor

Ulu Motor CEO’su, karşılaştıkları tüm zorluklara rağmen Skywell ve Leapmotor ile Türkiye’de geniş kitlelere ulaşacağına inanıyor. Mahmut Ulubaş, hedeflerini açıklarken şöyle konuştu: Hedefimiz yüzde 5 pazar payı. 2 bin adetlik satış hedefliyoruz. 2023’te elektrikli araç pazarının 39 bin adet olacağını öngörüyoruz. Skywell ile birlikte Ulu Motor olarak elektrikli araç pazarında yüzde 15 pazar payı hedefliyoruz.

Şunu da belirtelim; Ulu Motor, Skywell ve Leapmotor ile yetinmeyecek gibi görünüyor. Mahmut Ulubaş, “Ticari araç üreten bir marka ve Skywell’in üzerine konumlanan bir otomobil markası getirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerini kullanarak yeni girişimlerde bulunacakların da altını çizdi. Umarız bir gün vergilendirme sistemi daha iyi bir noktaya ulaşır da dileyen herkes, bir elektrikli otomobil satın alabilecek pozisyona gelir…

Anneleri Mutlu Edecek Teknolojik Hediye Tavsiyeleri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.