Türkiye’den KKTC’ye stratejik proje hamlesi
Türkiye’den KKTC’ye yönelik stratejik proje hamlesi detayları ve gelişmeleri hakkında bilgi alın. Güçlü işbirliği ve kalkınma odaklı adımlar.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Toplumsal Direniş Bayramı ve Silahlı Kuvvetler Günü dolayısıyla düzenlenen anlamlı resepsiyonda yaptığı konuşmada, KKTC’nin bölgesel stratejik projelerle Doğu Akdeniz’in yeni yıldızı haline gelmesini hedefleyen kararlı duruşunu vurguladı. Bakan Güler, Kıbrıs Türkü’nün egemen eşitlik ve uluslararası statüsünün, sadece Kıbrıs meselesinin değil, bölgesel barış ve istikrarın temel taşlarından biri olduğunu belirtti. Bu bağlamda, Türkiye’nin tüm imkanlarını seferber ederek, Ada’daki hak ve çıkarların korunması yolunda yürüttüğü kararlı politikaları öne çıkardı.
Kıbrıs Türkü’nün dirençli duruşu ve haklı mücadelesi konusuna değinen Güler, Kıbrıs Türkü’nün, egemenlik haklarını ve kimliğini koruma uğrunda, her türlü baskı politikası ve katliam girişimine rağmen, öz yurtta azınlık olmayı kabul etmediğini ve bu mücadelede kararlı duruşunu sürdürdüğünü söyledi. Türkiye’nin de, bu haklı direnişte her zaman Kıbrıs Türkü’nün yanında olduğunu dile getiren Güler, 1974’te gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı’nın, bölgedeki barış, güvenlik ve insani yardım açısından kritik bir dönüm noktası olduğunu vurguladı. Bu askeri ve insani adım sayesinde, Ada’da 51 yıldır devam eden barış ve istikrar ortamının sağlamlaştırıldığını belirtti.
Uluslararası platformlarda Kıbrıs Türkü’nün haklarının güçlendirilmesi
Güler, bazı çevrelerin Türkiye’nin bölgedeki varlığını ve Kıbrıs Türkü’nün haklarını farklı şekillerde yorumlamaya çalıştığını ifade ederek, bu söylemlerin gerçeklikten uzak, Ada’daki hakikati ve tarihî gerçekleri çarpıtmaya yönelik girişimler olduğunu dile getirdi. KKTC Güvenlik Kuvvetleri ile omuz omuza yürütülen görevin, geçmişte olduğu gibi gelecekte de Ada’daki barış ve huzurun temel güvencesi olacağını vurguladı. Ayrıca, Türkiye’nin çok boyutlu analizler yaparak, Ada’daki çözüm sürecini sürdürülebilir ve her iki halkın hak ve çıkarlarına uygun hale getirmek için yıllardır yoğun çaba sarf ettiğini belirtti. Güler, 60 yıldır çözüm masasına getirilen tüm önerileri reddeden Rum tarafının, egemen eşitlik ve uluslararası statüleri inkar eden yaklaşımının, barışın önündeki en büyük engel olduğunu açıkladı.
Türkiye’nin ve KKTC’nin uluslararası temsil gücü
Güler, artık geçmişteki söylemlerin ve çözümsüzlük politikalarının terk edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, Kıbrıs Türkleri’nin kazanılmış hakları olan egemen eşitlik ve eşit uluslararası statülerin, Türkiye tarafından her zaman destekleneceğinin altını çizdi. Rum tarafının Ada’nın tek hakimi gibi hareket etme çabalarına rağmen, KKTC’nin artık Türk Devletleri Teşkilatı, İslam İşbirliği Teşkilatı ve diğer uluslararası platformlarda güçlü bir şekilde temsil edildiğini hatırlattı. Bu gelişmelerin, Kıbrıs Türkü’nün uluslararası alandaki varlığını pekiştirdiğini ve Türkiye’nin de, haklı davasını her zaman güçlü şekilde desteklediğini ifade etti.
Güçlü ve sürdürülebilir bir gelecek için stratejik adımlar
Türkiye’nin, KKTC’nin daha güçlü, üretken ve refah içinde bir gelecek inşa etmesi için somut adımlar attığını anlatan Güler, enerji, tarım, ulaşım, sağlık, turizm ve eğitim alanlarındaki projelerin, KKTC’yi Doğu Akdeniz’in yükselen değeri haline getirmeyi hedeflediğini belirtti. Bu projelerin, bölgedeki istikrar ve kalkınma açısından büyük önem taşıdığını ve Türkiye’nin, hem kendi hem de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin meşru hak ve çıkarlarını korumaya devam edeceğini vurguladı.
Resepsiyonun sonunda, KKTC Ankara Askeri Ataşesi Piyade Kurmay Albay Mahmut Gergin, 1 Ağustos 1571’deki Osmanlı fethiyle Kıbrıs’ın Türk yurdu haline getirildiğini hatırlattı. Gergin, Osmanlı döneminde Ada’da huzur ve barışın hakim olduğunu, fakat Türkler’e yönelik mezalimlerin de yaşandığını belirtti. Türkiye’nin 20 Temmuz 1974’te gerçekleştirdiği Barış Harekatı ile Ada’ya barış ve güvenlik getirdiğini sözlerine ekledi. Ayrıca, 1 Ağustos’un, Doğu Akdeniz’de Türk milletinin ayrılmaz parçası olan KKTC’nin varoluşunun sembolü olduğunu ve Türklüğün sonsuza dek Kıbrıs’ta kalıcı olacağının mührünü taşıdığını dile getirdi.
Konuşmaların ardından, yıl dönümünü kutlamak amacıyla hazırlanan pasta kesildi. Resepsiyonda, Deniz Kuvvetleri Bandosu’nun muhteşem konseri ve piyanist Rüya Taner’in sahne performansı büyük beğeni topladı. Ayrıca, KKTC Güvenlik Kuvvetleri’nin tanıtım filmleri davetlilere izletildi. Törene, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Hava Kuvvetleri Komutanı ile çeşitli ülkelerin Ankara büyükelçileri ve çok sayıda davetli katıldı, etkinliğin anlam ve önemine katkıda bulundu.