DOLAR 32,2149
EURO 35,0133
ALTIN 2.496,53
BIST 10.739,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 22°C
Per 22°C
Cum 23°C
Cts 22°C

Türkiye’de Üretilmesine Rağmen Bazı Ürünlerin Fiyatı Yurt Dışında Neden Daha Düşük?

09.01.2023
A+
A-

Sosyal medyada bu konuya dikkat çeken paylaşımlar çok fazla etkileşim alarak gündem yaratıyor. Zira pek çok kullanıcı, kendi ürettiğimiz ürünlerin ülkemizde daha ucuza satılması gerektiğini düşünüyor. 

Farklı bir ülkede üretilen ürünün ithal edilmesi, ürünün uzun bir yol kat edeceği anlamına geliyor. Dolayısıyla da yol masraflarının ürünün satış fiyatına yansıması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak durum pek de böyle değil.  

Öncelikle gerçekten ülkemizde üretilen ürünler bize daha mı pahalıya satılıyor bir bakalım:

tamek salça fiyat

ABD satış fiyatı.

salça fiyat

Türkiye satış fiyatı.

Örneğin 540 gr. Tamek biber salçası ABD’de 17.69 dolara satılıyor. Aynı ürünün ülkemizdeki satış fiyatı ise 63,33 TL, yani 3,38 dolar. Arada bariz bir fiyat farkı olduğunu görebiliyoruz.

kahve

ABD satış fiyatı.

kahve fiyat

Türkiye satış fiyatı. (3,44 dolar)

​Yine bir başka örnek; Türkiye’de üretilen Türk kahvesi, ABD’de 31,90 dolara satılırken Türkiye’de ise 3,44 dolara satılıyor. 

çay

ABD satış fiyatı.

çay türkiye fiyat

Türkiye satış fiyatı. (2,24 dolar)

​Kahvaltılarımızın vazgeçilmezi olan çay ise Türkiye’de ABD satış fiyatından yaklaşık 14 dolar daha ucuza satılıyor.

Farklı ürünler ve farklı zamanlarda ise bu durum değişebiliyor. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.